mujer joven sentada en cabaña

Ut praktikantens dagbok – Tiiu Tiilikainen (Del 1)

Den första maj fick jag beskedet om att Svenska Kulturfonden har beviljat mig ett stipendium för en 11-månaders praktik vid Finlandsinstitutet i Madrid inom finlandssvenska projekt och som kommunikations- och kulturassistent från september.

Min bakgrund och förväntningar av praktiken
Min nyfikenhet och intresse mot olika branscher har lett till min studie- och karriärväg. Jag fick min kandidatexamen i Ekonomi, teknik och design från Södertörns Högskola i Stockholm, där den ekonomiska och den konstnärliga världen möttes på ett kompletterande sätt. Mitt huvudämne var marknadsföring och andra kurser bestod av kommunikation, projektledning, grafisk design och kulturproduktion. Många av kurserna genomfördes i samarbete med olika företag och organisationer som case -projekt som löstes med hjälp av design thinking. Under mina studier åkte jag utomlands för utbytesstudier och pluggade fotografi vid universitetet i Tecnológico de Monterrey i Mexico City. Jag fick gnistan att se och uppleva mer och mer resa runt om världen.

Efter att jag blev utexaminerad, började jag springa mot mina egna drömmar och ansökte en praktik inom kulturbranschen. Jag sökte en praktikplats vid Finlandsinstitutet i Madrid, eftersom jag definitivt ville prova vad arbetet inom kulturfältet konkret inkluderar och för att kunna utöva mina språkkunskaper i spanska. Institutet verkade vara det perfekta stället för detta då institutets verksamhet är väldigt bred från att ordna evenemang och utställningar till vetenskapliga projekt. Institutet även jobbar i ett stort område; Spanien, Portugal och Latinamerika, som tillsammans täcker ett område med circa 700 miljoner människor.

Min roll i praktiken
Jag har alltid varit intresserad av olika samhälleliga och sociala fenomen och ändringar av dessa. Tack vare min praktik har jag kunnat fördjupa min kunskap inom dessa genom konst och kultur. De första fyra månaderna av min praktik arbetade jag främst som kulturassistent. I januari hoppade jag på kommunikationsuppgifter när praktiken av den tidigare kommunikationsassistenten tog slut. I min praktik har jag fått utveckla de tekniska aspekterna av bland annat layout, grafisk design och fotografi och arbete som en del av ett starkt tvärdisciplinärt team, samtidigt som jag fått använda kunskaper av olika discipliner i mitt arbete. Kreativitet har varit närvarande i flera projekt från produktion av evenemang till utveckling av helt nya koncept. Dessutom har jag fått se hur mycket jobb varje projekt kräver bakom kulisserna. Jag tycker att det har varit särskilt viktigt, eftersom min uppskattning mot kulturarbetare och konstnärer har ökat dramatiskt.

Som ett exempel, vid klimatmötet COP25 i december, presenterade institutet en kopia av Nollhuset designat av Robin Falck på Paseo Verde i centrala Madrid. Nollhuset sågs tidigare i maj på Logroños Concéntrico 05 arkitektur- och designfestival. Detta projekt krävde mycket arbete; fixa transporten av Nollhuset, ansöka om tillstånd från Madrids stad för att sätta upp installationen, anställa folk för konstruktionen, designa, skriva ut och fästa affischer till utmanande material, organisera skift för alla praktikanter som skulle presentera Nollhuset för publiken, och slutligen riva Nollhuset och transportera det tillbaka till förvaring.

Utöver detta ansvarar jag för finlandssvenska projekt, vilket är en stor ära! Jag fick ansvaret att planera ett evenemang tillsammans med mina kollegor som kommer att föra ut finlandssvenska artister. Det kommande evenemanget ”Meet the Artists” kommer att samla två finlandssvenska och en spansk konstnär. Dessa tre unga konstnärer Linn Henrichson, Taika Mannila och Maite Ortega diskuterar konst, sina egna karriärvägar och sina positioner som konstnärer i olika länder, samt maktförhållanden mellan kvinnor och män inom konstfältet. Jag kommer att berätta mer om projektet i den andra delen av min dagbok, som kommer att publiceras här på samma sida senare (så håll dig uppdaterad, lovande intressanta plottvridningar!).

Funderingar över praktiken
Praktik har visat sig vara det perfekta valet och har hjälpt mig att förstå vad jag vill göra i framtiden. Enligt mina förväntningar har jag jobbat med olika uppgifter och kreativa projekt i nära samarbete med flera samarbetspartners, såsom Finlands ambassad, Complutense universitet, The Hug -konstnärsresidensen, Business Finland. Dock är det bästa i praktiken hittills varit att jag har fått rulla upp ärmarna så att säga och prova nya sätt att göra saker med verkliga och mycket varierade projekt. Praktiken har också gett en bra chans för att nätverka och vi praktikanter har fått lära känna yrkesverksamma inom konstfältet och bekanta oss med viktiga lokala aktörer – vilken unik möjlighet!

Madrid är en underbar stad och det har varit lätt att anpassa sig till vardagen här. På fritiden har jag startat en sykurs Matadero -kulturcentret. Det har varit en stor hjälp i att utöva spanskan och lära känna den lokala kulturen med hjälp av ’abuelos’, det vill säga de äldre kursdeltagarna. Nu syr jag nya kläder hemma varje vecka! Mitt andra sätt att utforska den lokala stadskulturen är att cykla runt med min cykel, även om många har varnat för Madrids vilda cyklingskultur. Här cyklar människor i eller mellan bilbanor, men bilister respekterar cyklisterna förvånansvärt väl jämfört med till exempel Finland. Så jag är verkligen glad över att min mamma (tack mamma!) tog min cykel med sig till Madrid när hon besökte i Madrid i början av hösten.

Nu ser jag fram emot vad min praktik kommer att ge under de återstående fyra månaderna!

Tiiu Tiilikainen, kultturassistent

Top 5 saker i Madrid:
1. Matadero -kulturcentret
2. Tapas i bar El Lacon
3. Söndagsloppis El Rastro
4. Vilda cykelvägar runt om i stan
5. Stort utbud av lokala mumsiga vin

Detta är den första delen av vår praktikant Tiiu Tiilikainens dagbok. Men vad hände i mars? Historien kommer att fortsätta.