mujer joven sentada en cabaña

Harjoittelijan päiväkirjasta – Tiiu Tiilikainen (Osa 1)

Vappuna 2019 sain tiedon, että Svenska Kulturfonden on myöntänyt minulle stipendin 11 kuukauden pituiseen harjoitteluun Suomen Madridin-instituutissa. Aloittaisin syyskuussa 2019 suomenruotsalaisten hankkeiden parissa sekä viestintä- ja kulttuuriassistenttina.

Taustani ja odotukset harjoittelulta
Uteliaisuuteni ja kiinnostukseni eri aloja kohtaan on johtanut opinto- ja urapolkuani. Olen valmistunut kandiksi ‘’Ekonomi, teknik och design’’ -ohjelmasta Södertörnin yliopistosta Tukholmassa, jossa kaupallinen ja taiteellinen puoli yhdistyivät toisiaan täydentävällä tavalla. Pääaineenani opiskelin markkinointia ja muut kurssit koostuivat viestinnästä, projektinhallinnasta, graafisesta suunnittelusta ja kulttuurituotannosta. Monet kurssit tehtiin yhteistyössä erilaisten yritysten ja organisaatioiden kanssa tiiviinä case-projekteina jotka ratkottiin design thinking -työkaluja apuna käyttäen. Opintojeni aikana pääsin vaihtoon ja opiskelin valokuvausta Tecnológico de Monterreyn yliopistolla Mexico Cityssä. Sain kipinän nähdä ja kokea enemmän ja enemmän matkustellen ympäri ämpäri maailmaa.

Omia unelmiani kohti kirien, hain valmistuttuani harjoitteluun kulttuurialalle. Suomen Madridin-instituutiin hain, sillä halusin ehdottomasti päästä kokeilemaan mitä kultuurialan työt konkreettisesti sisältävät ja harjoittamaan espanjankielen taitoani. Suomen Madridin-instituutti vaikutti juuri oikealta paikalta tähän, sillä instituutin toiminta on monipuolista aina näyttelyjen ja tapahtumien järjestämisestä tieteelliseen toimintaan. Instituutti myös toimii huikean laajalla alueella Espanjassa, Portugalissa ja Latinalaisessa amerikassa kattaen noin 700 miljoonan ihmisen alueen.

Oma roolini harjoittelussa
Olen aina ollut kiinnostunut erilaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä ja niiden muutoksista, ja harjoittelun ansiosta olen päässyt syventymään niihin taiteen ja kulttuurin kautta. Harjoitteluni ensimmäiset neljä kuukautta työskentelin pääosin kulttuuriassistentin tehtävissä. Tammikuussa hyppäsinkin viestinnän tehtäviin, kun edellisen viestintäharjoittelijan pesti tuli päätökseen. Harjoittelussani olen saanut kehittää teknisiä puolia muun muassa taiton, graafisen suunnittelun ja valokuvauksen parissa, ja tehdä töitä osana vahvaa poikkitieteellistä tiimiä, sisällyttäen työhöni muiden alojen oppeja. Luovuus on ollut läsnä useassa projektissa tapahtumien tuotannosta täysin uusien konseptien kehittämiseen. Lisäksi olen päässyt näkemään, kuinka valtavan määrä työtä jokainen tapahtuma vaatii kulissien takana. Mielestäni se on ollut erityisen tärkeää, sillä arvostus kulttuurialan työntekijöitä sekä taiteilijoita kohtaan on noussut huimasti.

Esimerkkinä, joulukuun ilmastokokouksen COP25 yhteydessä instituutti toi esille jäljennöksen Robin Falckin suunnittelemasta Nolla-talosta, joka nähtiin aiemmin toukokuussa Logroñon Concéntrico 05 arkkitehtuuri- ja designfestivaaleilla. Nyt Nolla-talo pääsi esille vilkkaalle kulkuväylälle Paseo Verdelle Madridin keskustaan. Tämä projekti vaati paljon työtä; Nolla-talon kuljetuksen sumpliminen, Madridin kaupungilta lupien hakeminen installaation pystytykseen, työmiehien palkkaaminen, julisteiden suunnittelu, tulostus sekä kiinnitys haastavalle materiaalille, harkkareiden työvuorojen organisoiminen Nolla-talon esittelyä varten ja lopulta Nolla-talon purku ja kuljetus takaisin varastoon Logroñoon.

Tämän lisäksi vastaan suomenruotsalaisista hankkeista, mikä on erittäin suuri kunnia! Sain vastuun suunnitella yhdessä kollegojeni kanssa tapahtuman, joka nostaa esille suomenruotsalaisia taiteilijoita. Tuleva tapahtuma ‘’Meet the Artists’’ tuo yhteen kaksi suomenruotsalaista ja yhden espanjalaisen taiteilijan. Nuoret taiteilijat Linn Henrichson, Taika Mannila ja Maite Ortega keskustelevat taiteesta, omasta urapolustaan sekä asemastaan eri maissa, sekä naisten ja miesten välisistä voimasuhteista taiteen kentällä. Tästä projektista kerron lisää päiväkirjani toisessa osassa joka julkaistaan täällä samaisella sivulla myöhemmin (pysykääpäs siis kuulolla, luvassa mielenkiintoisia juonenkäänteitä!).

Mietteitä harjoittelusta
Harjoittelu on osoittautunut täydelliseksi valinnaksi ja auttanut minua hahmottamaan, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä. Olen odotusteni mukaisesti työskennellyt todella erilaisten tehtävien sekä luovien projektien parissa, tiiviisti useiden yhteistyökumppanien kanssa, kuten Suomen suurlähetystö, Complutensen yliopisto, The Hug -taiteilijaresidenssi ja Business Finland. Paras juttu harjoittelussa tähän asti on kuitenkin on, että olen saanut kääriä hihat ja kokeilla uusia tapoja tehdä asioita todellisten ja keskenään hyvin erilaisten projektien kanssa. Harjoittelu on myös luonut loistavat puitteet verkostoitumiselle ja me harkkarit olemme päässeet tutustumaan alan ammattilaisiin ja tärkeisiin paikallisiin tekijöihin – mikä ainutlaatuinen tilaisuus!

Madrid on ihana kaupunki ja tänne on ollut helppo sopeutua. Vapaa-ajalla olen aloittanut ompelukurssin Mataderon kulttuurikeskuksessa. Siitä on ollut suuri apu espanjankielen harjoittelussa ja paikalliseen kulttuuriin tutustumisessa ‘’abuelojen’’ eli ompelukurssin vanhempien kurssilaisten avustuksella. Kotona siis syntyy vaatteita lähes viikottain! Toinen tapani kaupunkikulttuuriin tutustumisessa on suhahdella ympäriinsä pyörällä, vaikka monet ovatkin varoitelleet Madridin hurjasta pyöräilykulttuurista. Täällä sompaillaan pyörällä autokaistoilla tai niiden välissä, mutta yllättävän hyvin autoilijat pyöräilijöitä kunnioittavat, esimerkiksi Suomeen verrattuna. Olen siis todella onnellinen, että äitini (kiitos äiti!) toi pyöräni Madridiin täällä alkusyksystä vieraillessaan.

Nyt odotankin innolla, mitä harjoitteluni vielä näiden neljän jäljellä olevan kuukauden aikana tuo.

Tiiu Tiilikainen, kulttuuriassistentti

Top 5 asiaa Madridissa:
1. Kulttuurikeskus Matadero
2. El Lacon -baarin tapakset
3. Sunnuntain katukirppis El Rastro
4. Villit pyörätiet ympäri kaupunkia
5. Runsas valikoima maittavia paikallisia viinejä

Tämä on ensimmäinen osa harjoittelijamme Tiiu Tiilikaisen päiväkirjasta. Mutta mitä tapahtuikaan maaliskuussa? Tarina saa jatkoa.

Tämä kirjoitus on osa Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttiverkoston harkkaripäiväkirjat-sarjaa. Sarjan muiden instituuttien osat löydät täältä.
Ateena
Beirut
Berliini
Bryssel
Lontoo
Madrid
Oslo
Roma
Tukholma