mujer sonriente con romero

Ur praktikantens dagbok – Ester Hyppönen (Del 2)

Jag vaknar, vacklar till köket och sätter kaffepannan på spiset. Efter frukosten tar jag min kaffekopp och datorn i handen och sätter mig på en fåtölj på balkongen. En ny dag jobbande hemifrån har börjat.

I mitten av mars tog min praktik en ny kurs när en pandemi som revolutionerade livet runt om i världen och som också gjorde att en stor del av spanjoner började jobba hemifrån. På vårt institut var vi tvungna att leta efter olika sätt att jobba på och adaptera våra vardagliga rutiner. Även om dessa förändringar i början har bidragit till gråa hår men efter att ha hittat mina rutiner med distansjobb har jag fått se vilka nya och intressanta möjligheter denna situation har skapat.

Från kontoret till soffan; vad kommer det bli ut av detta?
Under min lånag studiekarirär har jag blivit van av att jobba individuellt och därmed tänkte jag att övergången till distansarbetet skulle vara lätt som en plätt och att det skulle inte vara ett problem att skapa mina egna scheman. Men detta var inte realiteten, utan den första veckan visade sig att vara ganska utmanande. Dagarna ville inte hitta sin rytm och det kändes svårt ibland att konscentrera mig i arbetet. Jag saknade den fysiska kontakten med mina kollegor och gemensamma fikastunder på kontoret. Självklart måste situationens speciella karaktär beaktas – den nationella utgångsförbudet och den snabbt spridande pandemin har inte hjälpt alls att adaptera oss till distansjobbet.

Den första distansveckan gick för att anpassa sig till nya förhållanden och leta efter den nya rutinen. Som tur har vi alla kollegor haft en bra nätuppkoppling från den första dagen framåt och vi kunde stödja varandra med att vänja oss med situationen. Den andra veckan började i helt annan stämning. Jag lyckades göra mig själv till ett fungerande schema och återupptäckte ‘’drivet’’ mot jobbet som saknades förra veckan. Min nya vardag började ta form.

Nya rutiner; vardagen med distansjobb
Jag har märkt att utveckling av rutiner och att följa dessa är super viktigt. Att vakna vid viss tid på morgonen, morgonsrutiner, att ta sig till arbetsbordet och att hålla lunchen ungefär i samma tid varje dag är en del av den dagliga rutiner och som hjälper med prestationen och även att hålla humöret högt. Jag försöker att ta korta pauser lite här och där och gå lite runt i lägenheten, för på samma sätt skulle jag göra på det fysiska kontoret för att hämta kaffe eller byta npgra ord med en kollega. Rutiner och ett rätt sätt att utdela arbetsuppgifter är nyckeln med distansjobb.

Det är viktigt att ha kontakt med kollegorna. Vi har en WhatsApp-grupp och jobbar i Teams vilket har blivit en del av vardagen och spakat en känsla av gemenskap som är mycket viktigt nu. Det känns att vi gör jobbet ihopa vilket gör själva jobbet mycket mer roligt och även lättare på många sätt. Varannan dag håller vi ett videomöte vilket hjälper till att strukturera arbetsveckan och få en bra helhetsbild över vad vi gör, men framför allt stärker och hjälper oss att hantera enstaka monotona karatändagar.

Utmaningarna gör en starkare; fördelar med distansjobb
Utöver de ovannämnda kommentarer har min kreativitet fått blomma på ett helt nytt sätt. Eftersom isntitutets verksamhet för en stor del består av utställningar och andra evenemang, i denna nya situation har vi alla fått gräva djupt in i hjärnans gråa områden för att komma på nya sätt att skapa och utveckla virtuella utställningar. Det har varit roligt! Att arbeta med en mängd olika aktiviteter (varav en är att skriva i denna blogg!) har varit givande och intressant och jag tror att det har långtgående konsekvenser inte bara för mig utan för hela vårt arbetsgemenskap. Denna upplevelse kommer säkert att sätta sitt märke på oss och kommer att bidra till mångsidig kunskap. Och sedan finns det en historia att berätta till kommande generationer; hur jag levde under karantänen i Madrid!

Jag hoppas att du där på andra sidan skärmen har det bra och att du har hållit dig frisk. Lycka till på den nya vardagen och kom ihåg att leta efter de positiva sidor av denna situation, då det finns definitv många av dem!

Hälsningar
Ester

TOP 5 saker att göra efter distansjobb:
1. Att läsa böcker på spanska
2. Videosamtal med vänner och familjen
3. Tv-serien Ministerio del Tiempo
4. Att laga mat
5. Att sola på balkongen

Läs den första delen.

Meny