Dos turistas comen paella

Ur praktikantens dagbok – Ester Hyppönen (Del 3)

Min praktik på Finlandsinstitutet i Madrid börjar ta slut. Nu när man tänker, dessa sex månader verkar ha passerat väldigt snabbt även om det naturligtvis också har funnits några långsamma, på snigelfart krypande dagar (jag talar om er, coronadagar). Även om detta halva året har verkligen inte gått enligt planerna, är de övergripande känslor av min tid i Spanien fortfarande tacksamhet och tillfredsställelse. Trots utmaningarna har jag lärt mig en enormt mycket och ackumulerad nya färdigheter för mina framtida jobb samt för livet generellt. Min dagbok är fylld med många kapitel med fantastiska upplevelser och nya vänner.

Praktik
När jag reflekterar över de senaste sex månaderna ur ett arbetsperspektiv kommer jag att tänka på två saker: längtan och entusiasm. Jag känner en liten längtan efter att jag hann jobba fysiskt på institutets lokaler lokaler i Mercado de San Antón i bara sex veckor – de resterande nitton på distans hemifrån. Det hade varit underbart att kunna tillbringa mer tid på kontoret med mina fantastiska kollegor, arbeta tillsammans och ibland ta en kaffepaus sittandes på kökets barstolar och prata. Vi har nu, efter att begränsningarna har minskat, besökt institutet i en mindre grupp ett par gånger för att ta ordna saker och under dessa besök har denna känsla av längtan bara blivit värre. Synd att det här behövde hända! Men på andra sidan, som jag nämnde i mitt tidigare inlägg, har denna speciella situation också lagt grunden och gett plats för nya typer av möjligheter och kreativitet, som att göra podcasts som nämnts tidigare.

Jag känner att jag har fått bra kunskaper för min framtida karriär från min praktik: en ny typ av arbetslivserfarenhet, utbyggnad och förstärkning av färdigheter, kontakter med konstvärlden och ännu mer solida spanska kunskaper. Förtroendet för min egen kunnighet har ökats och förståelsen för mina egna kunskaper och färdigheter har skärpts ytterligare – och jag lärde mig också något nytt om mig själv!

Fritid
I början av min praktik planerade jag att resa varje helg runt Spanien. En helgtur till El Escorial och Burgos i början av mars – och det var där det tog slut. Trots detta känner jag att jag har hunnit se och uppleva många saker och ting under detta halvår. Madrids sevärdheter, restauranger och bokhandel (det finns en hel del bra andrahands bokhandel här) har blivit bekanta före och efter undantagssituationen. Till det sistnämnda måste djupas ner lite mer, nämligen i böcker. Jag älskar att läsa och jag har tur att ha köpt två väskor för återresan till Finland, eftersom det finns flertal kilo spansk litteratur att ta med hem. Andrahands böcker av god kvalitet som går att köpa för några euro per styck är min svaghet, men ja – man måste hålla sitt språkkunskaper uppe genom att läsa, eller hur? Så jag rekommenderar Madrids bokaffärer starkt till alla andra läsare. Förutom att läsa och bekanta mig med matkulturen, har jag haft tid att träna som har varit en viktig faktor i den andliga (och naturligtvis fysiska) välmåendet under dessa exceptionella tider. Det är tur att när begränsningarna har lättats har mitt gym, som har öppnats på nytt, luftkonditionering, eftersom det inte skulle vara mycket att lyfta vikter i denna sommarvärme (39 grader).

Sammanlagt är jag därmed nöjd med mitt jobb lika väl som med min fritid under denna praktikperiod. Även om ett halvt år gick lite annorlunda än jag tänkte när jag började i februari, har jag fått mycket från denna sexmånaders praktik. Förutom arbetslivserfarenhet och många avslappnade äventyr har jag ännu inte nämnt det viktigaste: människor. Jag har fått lära känna helt underbara individer här, med vilka jag hoppas kunna fortsätta hålla kontakt även efter att jag återvänt till Finland. Utan alla dessa nya vänner runt mig hade det varit mycket gråare hela tiden. Tack!

Upp till näst är, mot hemlandet och nya utmaningar (tesis, här kommer jag). Jag önskar er alla där på andra sidan rutan en underbar fortsättning på sommaren!

För sista gången, med varma (avlägsna) kramar,
Ester

TOPP 5 minnesvärda saker från praktiken:

  1. Människor som jag har fått lära känna
  2. En ny typ av arbetslivserfarenhet
  3. Madrids skönhet
  4. Färska morgonpromenader i Parque del Oeste (Dessa dofter! Dessa landskap!)
  5. Den obrutna värmen i juli

Läs den första delen.
Läs den andra delen.