Tidningsartiklar från Finland mellan åren 1941-1946

lehtileikeFinlandsinstitutet i Madrid har en stor glädje att presentera en nykomling på institutets bibliotek; en samling av historiska tidningsurklipp från spanska dagstidningar från året 1941-1046 då Europa var på kriget.

Urklippsboken är från spansk Manuel Maestro, som år 1940 gifte sig med en finlandssvensk kvinna, Irina Bäcksbacka. Ett år innan sitt äktenskap flydde Irina Bäcksbacka till Spanien från Sovjetiska unionens bomberingar från sin hemstad i Brunnsparken. De fick tre barn. Manuel var intresserad av förhållanden mellan Finland och Sovjet unionen och kriget som skedde.

Nu, efter 70 år, har sonen till Manuel Maestro och Irina Bäcksbacka, Javier Maestro Bäcksbara, gett samlingen av de historiska tidningsurklippen till Finlandsinstitutet i Madrid, där forskare och andra intresserade kan komma och bekanta i materialen. Boken består av ett omfattande samling av nyhetsartiklar insamlats från olika spanskatidningar. De, runt 100 artiklar behandlar Finlands ute- och inrikespolitik och Finlands relationer mellan de Sverige och Tyskland. Framförallt visar tidningsurklippen hurdan bild den spanska pressen gav om Finland under krigstiderna.

Förutom politiska nyheter beskriver samlingen bland annat Finlands natur. I en text, publiceras den 9 mars år 1944 på ABC-magasin förundrar skribenten sig om Finlands sjöar, naturen och polarskenen och beskriver Helsingfors som den renaste staden i världen. Medan en andra beskriver hur Finland var det enda landet som efter kriget betalade sina skulder i helhet till USA. Texten beskriver Finland som ” ett land där det finns mera sjöar än jord, mera skog än åkrar och mera noggrannhet med betalning av skulder än de andra länder som befann sig i kriget”.

Vad som är intressant är att ser hur mycket spanska pressen skrev om Finland. Stilen var ofta sympatiserad. En förklaring till det intresse som spanska pressen hade mot Finland kan förklaras vid tidpunkten då under Francoregimen fanns i hela landet ett allmänt motstånd mot Sovjetunionen, vilket gjorde lika mycket pressen och människor som Manuel, att försvara Finland.

På Finlandsinstitutets bibliotek har man tillgång för en kopia av den historiska och värdefulla tidningsurklippsamlingen. Välkommen och bekanta dig med denna unika samlingen!