Suomesta kertovia lehtileikkeitä vuosilta 1941–1946

lehtileikeSuomen Madridin-instituutilla on ilo esitellä kirjastovalikoiman uusinta tulokasta; kokoelma Suomesta kertovia lehtileikkeitä. Historialliset uutisleikkeet espanjalaisista sanomalehdistä vuosilta 1941–1946 kertovat ajasta, jolloin Euroopassa riehui sota ja maailmanpolitiikassa tapahtui.

Leikekirjan on luonut espanjalainen Manuel Maestro, joka vuonna 1940 avioitui suomenruotsalaisen Irina Bäcksbackan kanssa. Vuotta ennen avioitumistaan, Irina Bäcksbacka oli joutunut pakenemaan Neuvostoliiton pommitusta asuinalueeltaan Kaivopuistosta. Häiden jälkeen Irina muutti Espanjaan, jossa pariskunnalle syntyi kolme lasta. Perheen isä, Manuel Maestro seurasi Suomen politiikkaa kiinnostuneena. Hän oli erityisen kiinnostunut Suomen ja Neuvostoliiton suhteista, ja sodan eri käänteistä.

Nyt 70 – vuotta myöhemmin Manuel Maestron ja Irina Bäcksbackan poika, Javier Maestro Bäcksbacka, toi isänsä tekemän kokoelman Suomen Madridin-instituutille, jotta tutkijat ja aikakaudesta kiinnostuneet voivat siihen tutustua. Kirja koostuu kattavasta kokoelmasta madridilaislehtien uutisartikkeleista. Reilu 100 Suomi-myönteistä uutisartikkelia käsittelee kaikkea Suomen ulkopolitiikasta sisäpolitiikkaan, ja Suomen kansainvälisiin suhteisiin suurvaltojen, Saksan ja Ruotsin kanssa. Uutisleikkeet avaavat lukijalleen hyvin tuon ajan espanjalaisenlehdistön Suomi-kuvaa.

Leikkeet käsittelevät varsin tarkkaa sodan kehityskulkuja, konfliktin maailmanlaajuista merkitystä, sekä muita Suomen poliittiseen tilanteeseen liittyviä uutisia kuten esimerkiksi Presidentti Rytin oikeudenkäyntiä.

Poliittisten uutisten lisäksi lehtileikkeissä on paljon Suomitietoutta lisääviä kirjoituksia. Esimerkiksi, maaliskuun 9. päivä vuonna 1944 ABC -lehdessä julkaistu kirjoitus hämmästelee Suomen tuhansia järviä, luontoa ja revontulia, jonka lisäksi kirjoittaja julistaa Helsingin maailman puhtaimmaksi kaupungiksi.

Toinen kirjoitus, jossa kerrotaan Suomen ainutlaatuisesta luonnosta koske Suomen 1914–1918 saamien velkojen maksamisesta Yhdysvalloille. Tekstissä kirjoitetaan: ”Enemmän järviä kuin maata, enemmän metsiä kuin niittyjä ja enemmän tarkkuutta velkojen maksussa kuin useilla niillä, jotka ovat [sodasta] toipuneet”. Kesäkuun 6. 1944 julkaistussa kirjoituksessa kerrotaan siitä, kuinka Suomi on ollut ainoa maa joka on maksanut velkansa kokonaan Yhdysvalloille takaisin.

Kiinnostavinta on tietää miksi Espanjan lehdistö kirjoitti niin paljon Suomesta, ja usein hyvin sympatisoivasti. Tähän ei ole yhtä vastausta, vaan se vaatisi syvällisemmän tutkimuksen. Yhtenä selityksenä mainittakoon, että Espanjassa eli tuohon aikaan Francon hallinnon alaisena ja maassa vallitsi yleinen vastustus Neuvostoliittoa kohtaan, joka sai lehdistön, sekä tavalliset ihmiset kuten Manuelin, puolustamaan Suomea.

Suomen Madridin-instituutin kirjastossa on saatavilla ainoastaan valokopio alkuperäisestä, jotta kiinnostuneet voivat selailla vahingoittamatta arvokasta kokoelmaa. Tervetuloa tutustumaan tähän ainutlaatuiseen kokoelmaan!