Hitta kärlek för finska köket på Institutets bibliotek

Bild: Classy Finnish Restaurants

Bild: Classy Finnish Restaurants

Det finska köket är ett okänt område för stor del av människor. Såsom det spanska och italienska köket väcker det finska köket sällan minnesbilder och till och med Gordon Ramsays ord är finskt mat skräp som bara duger till åsnor och hästar.

Det finska köket har närma relation med landets gropiga historia. Där på det italienska och franska köket användes smör, grädde och dyrt kött satt de dyra råvaror inte ihop i det finska köket.  De traditionella maträtterna med dyrare råvarorna erbjöds närmast på högtider.

Finlands gastronomiska profil med trenden av skandinaviska minimalism på mat industrin har nått uppmärksamhet internationellt och lite åt gången har Finland luftat upp sin gastronomiska profil.

På institutets bibliotek hittar man tre fantastiska böcker som tar läsaren långt in till finska kökets traditioner, från råvaror till topp restauranger.

Gero Hottingers Simply Delicious presenterar smakbitar från förrätt till efterrätt och de 150 sidor innehåller recept om traditionell husmanskost med en modern intryckt. Dessutom har boken fina naturbilder om Finland.

Två svenskar står bakom boken Classy Finnish Restaurants som tar läsaren på en tur genom de mest uppskattad finska restauranger och deras historia. I fall du planerar en resa till Finland i närhet lönar det att ta en titt på den här boken!

The Best Kitchen in Town berättar historian bakom en kultrestaurang på Helsingfors. Det handlar om en privat restaurang där Finlands grädde brukade äta tillsammans. I boken berättar fyra experter om finska kökets historia, olika gastronomiska trender och hurdan betydelse har den mysteriösa privata kultrestaurangen haft på den finska matkulturen.

Välkommen till institutets bibliotek och nafsa en bit på det finska köket! Smaklig måltid!

Meny