Lär känna Finland genom Sixten och Blixtens ögon

2Finlandsinstitutet har fått ett finskt och ett engelskt exemplar av förlaget Otavas Det här är Finland med bröderna Sixten och Blixten. Boken, skriven av Aino Havukainen och Sami Toivonen, vann 2007 Finlandia junior-priset.

Det här är Finland är den nionde boken i den populära bokserien om bröderna Sixten och Blixten som kommer från Kufböle. I Kufböle är allt lite tvärtom och bröderna befinner sig i den ena bisarra situationer efter den andra.

Boken leker med stereotypier om Finland och finländarna. Innan bröderna besöker vårt kalla och nordliga land tror de att finländarna matar jultomten med grillkorv och kastar kaffe på bastuugnen.

Mellan bokpärmarna ryms en rätt heltäckande översikt om Finland, från vår natur och historia till olika kända personligheter. Boken räknar upp flera bekanta namn för finländare som Paavo Nurmi, Armi Kuusela och olika tv-personligheter som t.ex. meteorologen Pekka Pouta. Läsaren inbjuds att bekanta sig med allt från ishockey till dansbanor. Förutom Finlands kulturhistoria får även läsaren veta mer om vårt politiska system och demokratins grundbultar. Boken har alltså både ett underhållningsvärde och ett informationsvärde.

Sist och slutligen är Finland inte allt det som bröderna har trott. Där finns mycket annat än galna nordbor och renar. Brödernas bild av jultomten som landets suveräna härskare kommer på skam. Vidare inser bröderna att det moderna Finland består av många typer av människor med olika bakgrund i varierande familjekonstellationer.

Även om man inte ska dra några slutsatser utifrån stereotypier så verkar ändå ett par saker stämma. Finländarnas förhållande till naturen, förkärleken till olika bär, bastu och Kalle Anka är fortfarande en viktig del av livet.

Havukainens och Toivonens böcker om Sixten och Blixten finns tyvärr inte översatta till spanska ännu men vi hoppas på en ändring snart. Boken om Finland är i vart fall en utmärkt guidebok för familjen minsta. Eller varför inte till vuxna med barnasinnet i behåll?

Aino Havukainen och Sami Toivonen: Det här är Finland. Otava, 2012, Helsingfors. 47 s.