Suomi Tatun ja Patun silmin

Uutuudet

2Kirjakustantamo Otava on lahjoittanut Suomen Madridin-instituutin kirjastoon Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2007 voittaneen Aino Havukaisen ja Sami Toivosen lastenkirjan Tatun ja Patun Suomi. Vauhdikas tarina on saatu kirjastoon suomenkielisen alkuperäisteoksen lisäksi myös englanninkielisenä versiona, joka kantaa nimeä This is Finland.

Tatu ja Patu ovat Outolasta kotoisin olevat touhukkaat veljekset, jotka seikkailevat valtavan suosion saavuttaneessa lastenkirjasarjassa, josta on ilmestynyt jo toistakymmentä osaa. Outolassa asiat tehdään hieman eri tavalla kuin muualla, joten veljekset ajautuvat yhä toinen toistaan kummallisempiin seikkailuihin.

Tatun ja Patun Suomi leikittelee hauskasti suomalaisuuden stereotypioilla. Ennen vierailuaan tähän kylmään ja pohjoiseen maahan, veljekset uskovat, että suomalaiset ruokkivat joulupukkia grillimakkaralla ja heittävät kahvia saunakiukaalle.

Kansien väliin on itse asiassa mahdutettu varsin kattava katsaus koko maahan: niin sen luontoon, sen historiaan kuin sen suurmiehiin. Kirjassa mainitaan lähes kaikki suomalaisille tuttuakin tutummat asiat. Tarinassa tutustutaan Paavo Nurmeen, Armi Kuuselaan, tuttuihin uutistenlukijoihin – jopa meteorologi Pekka Poutaan. Tatun ja Patun tutustumismatka suomalaisuuden ytimeen vie veljekset aina jääkiekkokaukaloista lavatansseihin. Suomalaisen kulttuurihistorian oppitunnin lisäksi teos antaa lukijoilleen myös peruskäsityksen Suomen poliittisesta järjestelmästä ja demokratian pelisäännöistä. Hauskan lastenseikkailun lisäksi Tatun ja Patun Suomella on siis myös merkittävää tietoarvoa.

Suomi ei lopulta olekaan vain sitä, mitä Outolan veljekset etukäteen kuvittelivat. Siellä on paljon muutakin kuin hullua pohjoisen kansaa ja metsän eläimiä. Yllätyksenä veljeksille tuli myös se, ettei joulupukki ollutkaan Suomen suvereeni hallitsija. Tatu ja Patu oppivat lisäksi, että 2000-luvun Suomi koostuu mitä erilaisimmista ihmisistä: on uusperheitä, on yksinhuoltajia, on ulkomailta Suomeen muuttaneita ja on yksinasuvia keski-ikäisiä ihmisiä. Vaikka pelkkien stereotypioiden varassa ei kannata tehdä johtopäätöksiä, niin jotkut asiat kyllä pysyvät suomalaisen elämän keskiössä. Suhteemme luontoon ja sen marjoihin on edelleen olennainen osa suomalaista elämänpiiriä, jaksamme yhä käydä saunassa ja Aku Ankka -lehti löytyy lähes joka kodista.

Taiteilijapariskunta Havukaisen ja Toivosen Tatua ja Patua ei valitettavasti ole käännetty vielä espanjaksi, mutta toivotaan, että se julkaistaisiin piakkoin. Teos on erinomainen sukellus Suomeen ja suomalaisuuteen ja mitä parhain matkaopas lapsille. Tai lapsenmielisille aikuisille.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatun ja Patun Suomi. Otava, 2007, Helsinki. 47s.