Velhovaari eller hur man gör ett magiskt elixir

VelhovaariNu kan du bekanta dig med de fyra delarna av barnboksserien Velhovaari (Trollkarlsmorfar) i vårt bibliotek. Böckerna bjuder på äventyr i den finländska naturen tillsammans med huvudpersonerna Velhovaari, Klaara och Kerkko.
Velhovaari, Klaara och Kerkko är dockor som vanligen sitter på en leksakshylla hemma hos familjen Myöhänen. Men hur ser det ut när huset är tomt? Då ger sig dockorna iväg på egna utfärder.

Både gamle och kloka Velhovaari, precis som de energetiska smådockorna Klaara och Kerkko, var till en början helt vanliga dockor. Allt ändrades när en gammal docka vid namn Kuhmu-Iisakki av en olycka uppfann ett magiskt elixir som gjorde att Velhovaari vaknade till liv. Numera är Velhovaari en skicklig trollkarl som förfogar över en massa magi. När Velhovaari kom till familjen Myöhänen använde han elixir för att också väcka till liv Klaara och Kerkko.

Äventyret börjar när de upptäcker att trollkarlselixiret nästan är slut. De måste ha mer för att kunna fortsätta sitt hemliga liv. Ingredienserna till elixiret går inte att hitta var som helst och dockorna ger sig ut på ett riktigt stort äventyr för att hitta de rätta ingredienserna.

I den första delen, Velhovaari ja taikasieni (Trollkarlsmorfar och den magiska svampen), tar Velhovaari med sig Klaara och Kerkko på ett äventyr i skogen. I skogen träffar de på en massa fantastiska ting medan de letar efter en nödvändig ingrediens, magisk svamp. Velhovaari ja kultahippu (Trollkarlsmorfar och guldkornet) handlar om hur dockorna reser till ett höstligt Lappland. Får att hitta den viktiga ingrediensen tvingas våra små resenärer möta Lapplands häxa och lära sig hur man vaskar guld. Den tredje delen av serien heter Velhovaari ja joulupukin parta (Trollkarlsmorfar och jultomtens skägg). Vår trio besöker då julgubbens hem på Korvatunturi. Hur ska det gå när Velhovaaris trollspö slutar fungera? I boken Velhovaari ja valtava vonkale (Trollkarlsmorfar och jättefisken) söker huvudpersonerna den sista komponenten till det magiska elixiret. Den finns på botten av en sjö. Men hur ska de lyckas när deras ubåt går sönder. Och vem eller vad är ölkkyerna som bor under jorden?

Välkommen till vårt bibliotek och ta reda på hur dockorna gör sitt elixir. Besök också webbsidan för att bekanta dig med dockorna och lär dig trolla som Velhovaari.