zanahorias

Sari Torvinen: Selleri, porkkana, villiviini

Kevään näyttely Suomen Madridin-instituutissa on ajankohtaan sopiva. Sari Torvisen luontosuhdetta ja kasvien kasvamista käsittelevä näyttely Selleri, porkkana, villiviini (Apio, Zanahoria, Vid silvestre) on esillä Suomen Madridin-instituutin galleriassa 26.4.–24.5.2024.

Sari Torvinen on Turussa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän työskentelee sekä itsenäisenä taiteilijana että julkisten taideprojektien johtajana ja koordinaattorina. Hän on toiminut pitkään myös taideopettajana eri koulutusasteilla.

Torvinen on viime vuosina työskennellyt luontosuhteeseen ja itse kasvattamalla ravinnon tuottamiseen liittyvien aiheiden parissa. Hänelle on luontevaa tutkia samaa aihetta erilaisilla tekniikoilla ja osallistaa myös muita ihmisiä teosten syntyprosessiin. Hän on esimerkiksi jakanut ihmisille taimia kasvatettavaksi, ja tällä tavoin koonnut materiaalia teokseen, joka käsittelee kaupunkilaisilta lähes kadonnutta kykyä kasvattaa itse ruokansa.

Instituuttiin esille tulevissa teoksissa pääosissa ovat kasvit, niiden monimuotoisuus ja sinnikkyys. Kasvimuotokuvia-teossarjassa Torvinen on tarkastellut luomupuutarhassa kasvaneita kasveja yksilöinä, hitaasti ja rakkaudella, ja sen jälkeen kuvannut ne sekä piirtänyt ja kaivertanut niiden muotokuvia. Muotokuvien avulla hän haluaa välittää havainnoinnin iloa ja näyttää kasvien valtavan monimuotoisuuden. Videoteoksissa esiin nousee kasvien ja niiden kasvattajien toisilleen tuottama turva. Villiviini-teoksessa keskiössä on köynnöskasvi, joka peittää pienen talon pehmeään syleilyynsä. Kasvi elää ihmisen tarjoaman kasvualustan päällä, ja tarjoaa itsekin kodin monille pienemmille eliöille. Kasvukausi-teos on kuvattu yhden kasvukauden aikana, ja siinä näkyvät ajan kuluminen, viljelijän toistuvat toimet ja kasvien kukoistaminen säiden vaihdellessa.

Selleri, porkkana, villiviini
Sari Torvinen
26.4.–24.5.2024
Gallerian aukioloajat: ti–pe klo 10–19 ja la 11.5. klo 10–14.
Näyttelyn avajaiset to 25.4. klo 19.30–21.00. Taiteilija paikalla.
Instituto Iberoamericano de Finlandia
Calle de San Agustín, 7, bajo izq.

28014 Madrid
Teaser
Sari Torvinen (video)