Antti J. Leinonen: Pyynti


Valokuvataiteilija Antti J. Leinosen näyttely Pyynti tulee esille instituutin galleriaan osana PHotoESPAÑA-valokuvafestivaalia. Näyttely on auki 5.6.–26.7.2024.

Leinonen on tallentanut näyttelyssä esillä oleviin kuviin Suomen Perämeren kalastajia ja heidän elämäänsä. Vuosina 2014–2023 otettujen kuvien esittelemä pohjoinen maisema on villi, valkoinen ja vieras erityisesti ulkomaisille katsojille, mutta myös monille suomalaisille. Kuvien keskiössä ovat tavalliset ihmiset, heidän arkinen työntekonsa ja pohjoisen Perämeren luonto. Ne näyttävät Suomesta puolen, joka ei useinkaan ole esillä mediassa. Pyynti tutkii ihmisen ja meren välistä suhdetta ja herättää kysymyksiä luonnonvarojen hyödyntämisestä.

Iiläinen Antti J. Leinonen työskentelee kuvajournalistina ja itsenäisenä valokuvataiteilijana. Hänen töissään keskiössä ovat maaseutu ja siellä asuvien ihmisten identiteetti. Leinonen luo kuvattaviinsa henkilökohtaisen ja luottamuksellisen yhteyden, mikä näkyy kuvissa ajattomuutena. Hän on saanut työstään tunnustusta myös useiden palkintojen muodossa: hänet on valittu muun muassa vuoden kuvajournalistiksi vuonna 2020, ja alkuvuodesta 2024 hän sai Patricia Seppälän säätiön kuvajournalistipalkinnon.

Näyttely on osa instituutin Oulu2026-hanketta, jonka tavoitteena on yhdistää Suomea ja Espanjaa toisiinsa taiteen keinoin.

Näyttelyn avajaisia vietetään instituutin galleriassa keskiviikkona 5.6. klo 19.30–21.00. Avajaisissa on Leinosen lisäksi paikalla tanssija Ella Posti, joka on tehnyt Pyynti-sarjan kuviin pohjautuvan tanssiteoksen.

Antti J. Leinonen: Pyynti
5.6.–26.7.2024
Avajaiset 5.6. klo 19.30–21
Suomen Madridin-instituutti
C/ San Agustín, 7
Madrid