fotograma de Ocho disparos mortales

Suomalaisen elokuvan näytöksessä esillä ylistetty klassikko ja debyyttiohjaus

Madridilainen kulttuuriyhdistys HUG Culture järjestää 3.–4.7. suomalaisen elokuvan näytöksen, jossa kaksi eri aikakausilta peräisin olevaa elokuvaa esittelevät suomalaisen elokuvan historiaa ja nykypäivää. Ohjelmistossa ovat Mikko Niskasen kolmiosainen televisioelokuva Kahdeksan surmanluotia (1972) ja Tia Kouvon debyyttielokuva Mummola (2023), joka käsittelee nykyaikaisen ydinperheen rituaaleja ja monimutkaisuuksia.

Kuudetta kertaa järjestettävä tapahtuma laajenee tänä vuonna. Elokuvia esitetään tuttuun tapaan Hortalezan kaupunginosassa, mutta sen lisäksi myös Madridin keskustassa, Círculo de Bellas Artesin elokuvateatterissa.

Suomalaisen elokuvan näytöksen järjestää HUG Culture yhteistyössä Suomen Madridin-instituutin, Danos Tiempo -järjestön ja Círculo de Bellas Artesin kanssa. Ohjelmiston on koonnut Diego Ginartes.

Elokuvat
Kahdeksan surmanluotia
1970-luvun alussa, keskisuomalaisessa kylässä eräs pienviljelijä ampuu kuoliaaksi neljä poliisia, jotka ovat tulleet pidättämään hänet. Tämä suomalaisen fiktion mestariteos perustuu tositapahtumiin. Päähenkilö Pasi, väärinymmärretty ja haavoittuva perheenisä, etsii lohtua alkoholista taistellessaan köyhyyttä ja omaa kohtaloaan vastaan. Mikko Niskasen teos tarjoaa samaan aikaan raa’an ja liikuttavan kuvauksen ihmisen kestävyydestä maaseudun keskellä, ja se näyttää intiimisti elämäntapaa ja kulttuuria, jotka ovat katoamisen partaalla.

Mummola
Tia Kouvon elokuva näyttää perinteisen suomalaisen joulunvieton, jossa kokoontuvat saman perheen kolme sukupolvea. Näennäisesti triviaalien keskusteluiden koreografian alta paljastuu turhautumista, traumoja ja tabuja, jotka ovat jatkuvasti räjähdyksen partaalla. Elokuva koostuu hienovaraisista tilanteista ja eleistä, jotka ylittävät ironian ja tragedian hiuksenhienon rajan. Tia Kouvo tutkii perheyhteisöä kuin se olisi tableau vivant, elävä maalaus: staattiset, peräkkäiset otokset ja hienostunut lavastus ovat täynnä dynaamisuutta, joka antaa elokuvalle selkeän ja tunnistettavan muodon.

Ohjelma Círculo de Bellas Artesissa
03.07. – klo 18 Kahdeksan surmanluotia. Osat 1 ja 2
03.07. – klo 21 Kahdeksan surmanluotia. Osat 3 y 4
04.07. – klo 19:30 Mummola
Liput: 3,5- 5,5 €