Instituutin johtajat

SARRI VUORISALO-TIITINEN (1.3.2017—)

”Lähellä ihmisiä”

Sarri Vuorisalo-Tiitisellä on FM-tutkinto espanjalaisesta filologiasta ja hän on väitellyt v. 2011 Helsingin yliopistossa Latinalaisen Amerikan tutkimuksessa. Sarrin väitöstutkimus käsitteli naisten oikeuksia Meksikon zapatistiliikkeessä. Väitöksen jälkeen hän työskenteli neljä vuotta Helsingin yliopiston maailman kulttuurien laitoksella hallinnollisissa tehtävissä, muun muassa toimistopäällikkönä ja talousvastaavana. Hän on myös opettanut pitkään kansainvälisessä kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen maisteriohjelmassa.

”Tällä kaudella haluamme avata instituutin ovet ja tutustua uusiin ihmisiin, vanhoja tuttuja unohtamatta. Haluamme myös astua ulos yhteiskuntaan, tuoda instituutin tapahtumat sinne, missä ihmiset liikkuvat. Kulttuurienväliset kohtaamiset ovat arvokkaita. Me haluamme esitellä tätä rikkautta toimimalla siltana suomalaisen ja lusohispaanisen kulttuurin välillä.”

AULI LESKINEN (1.8.2012—30.11.2016)

FT Auli Leskinen on väitellyt Helsingin yliopistossa Latinalaisen Amerikan tutkimuksessa aiheena chileläisen Diamela Eltitin kirjallinen tuotanto. Leskisellä on pitkä toimittajakokemus ja hän on julkaissut niin tietokirjoja kuin fiktiota. Hänen johtajakaudellaan instituutti laajensi toimintaansa voimakkaasti Latinalaiseen Amerikkaan ja perusti tämän tueksi asiamiesverkoston. Instituutti tuli aktiivisena jäsenenä mukaan uuteen Team Finland -verkostoon. Taiteen merkitys yhtenä elinkeinoelämän tuotantoalana korostui Leskisen johtajakaudella. Yksi tärkeimmistä hankkeista oli myös koulutusyhteistyö Latinalaisessa Amerikassa.

MARTTI PÄRSSINEN  (1.10.1996—31.7.1999)  (1.8.2007—31.7.2012)

Vasta perustetun instituutin johdossa aloitti FT Martti Pärssinen, kansainvälisesti tunnettu antropologi, arkeologi ja historioitsija, joka on erikoistunut Andien alueeseen. Vuonna 1999 Pärssinen nimettiin Helsingin yliopiston Latinalaisen Amerikan tutkimuksen professoriksi, ja hän on Latinalaisen Amerikan monitieteisen tutkimuksen uranuurtaja Suomessa. Instituutti on julkaissut useita Pärssisen tietokirjoja. Martti Pärssinen valittiin johtajan tehtävään uudeksi viisivuotiskaudeksi vuodesta 2007 alkaen.

ALFONSO PADILLA  (11.5.2007—31.7.2007)

FT Alfonso Padilla on Helsingin yliopiston musiikkitieteen lehtori. Chileläissyntyinen Padilla on monipuolinen musiikkitieteilijä, säveltäjä ja kulttuurihenkilö, joka on asunut Suomessa jo yli kolme vuosikymmentä.

JYRKI K. TALVITIE  (1.8.2006—11.5.2007)

Jyrki Talvitie oli yksi säätiöhankkeen kolmesta käynnistäjästä. Hän toimi säätiön asiamiehenä vuosina 1990–2007 ja hallituksen varapuheenjohtajana vuosina 1996–2007. Talvitie on tuottelias tietokirjailija, jonka erikoisalaa ovat tekniikan ja kaupan erikoissanakirjat. Hän on julkaissut yli 60 leksikografiaa käsittelevää teosta, espanjan kielen sanakirjoja, Keski-Amerikan matkaoppaita ja teoksia Mesoamerikan muinaiskulttuureista, erityisesti mayoista. Keski-Amerikan erikoistuntija Talvitie on ollut Guatemalan kunniakonsuli Suomessa vuodesta 1987. Hän on käynyt kaikissa Latinalaisen Amerikan maissa.

TIMO RIIHO  (1.8.2002—31.7.2006)

FT Timo Riiho oli yksi säätiöhankkeen kolmesta käynnistäjästä ja oli mukana perustamassa myös Iberoamerikkalaista keskusta. Hän on  hoitanut Helsingin yliopiston iberoromaanisten kielten professorin virkaa vuodesta 1983. Riiho on vannoutunut hispanisti, innostava opettaja ja Iberian niemimaan monipuolinen tuntija, joka tuntee myös Latinalaista Amerikkaa ja eräitä Iberian maiden entisiä siirtomaita ja taitaa lukuisien romaanisten kielten ohella myös baskia.

LIISA SALO-LEE  (1.2.2000—31.7.2002)

Ph.D. Liisa Salo-Lee tuli instituutin johtajaksi Jyväskylän yliopiston kansainvälisen viestinnän professorin virasta. Hänellä on takanaan hyvin kansainvälinen ura; hän on työskennellyt esimerkiksi 12 vuotta Brasiliassa.

KATARIINA NUOTTAMO  (1.8.1999—31.1.2000)

FM Katariina Nuottamo toimi instituutin apulaisjohtajana vuodesta 1999 vuoteen 2001 ja oli instituutin virkaatekevä johtaja seitsemän kuukautta.

Valikko