Iberialais-amerikkalaisen säätiö sr:n hallituksessa istuvat:

Heikki Pihlajamäki (puheenjohtaja)
Heikki Pihlajamäki on vertailevan oikeushistorian Helsingin professori yliopistossa. Hän tutkinut muun ohessa laajasti Latinalaisen Amerikan kolonialismin aikaista oikeushistoriaa.

Iberialais-amerikkalaisen säätiön hallitus

Kari Korkman
Kari Korkman on muotoilutuottaja sekä Helsinki Design Weekin johtaja ja perustaja.

Saara Rautanen-Uunila
FM Saara Rautanen-Uunila on toiminut säätiön hallituksessa 11.3.2009 lähtien ja toimi säätiön pääsihteerinä 11.3.2009–31.8.2013.

Elsa Saisio
Elsa Saisio on helsinkiläinen freelancenäyttelijä, joka on valmistumisestaan lähtien tehnyt hyvin laajasti ja monipuolisesti taiteellisia töitä niin elokuvan, television, teatterin kuin myös musiikin ja tanssin saralla. Saisio on asunut Barcelonassa ja Madridissa ja työskennellyt vuosien saatossa Espanjassa näyttelijänä useampaankin otteeseen.

Jaana Mutanen
Jaana Mutanen toimii kansainvälisen harjoittelun vastaavana asiantuntijana EDUFIssa, Finnish National Agency for Education (CIMO ja Opetushallitus muodostivat 1.1.2017 alkaen uuden viraston, Finnish National Agency for Education). Hän on työskennellyt tämän lisäksi opetusministeriön kansainvälisten asioitten osastolla, Helsingin yliopiston kansainvälisten asioitten yksikössä ja Suomen Saksan –Instituutissa Berliinissä. CIMOssa hän työskenteli ennen virastojen yhdistymistä yli 20 vuotta. Jaana Mutasella on yli 15 vuoden pitkä kokemus yhteistyöstä Latinalaisen Amerikan maiden kanssa ja hän on kirjoittanut koulutussektoriin ja musiikkiin liittyviä asiantuntija-artikkeleita 20+v.

Aleksis Kajava
Kajava toimii Vaisala Oyj:ssä Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikön aluejohtajana. Hän on toiminut Vaisalassa Latinalaisen Amerikan liiketoiminnan parissa yli kymmenen vuotta ja asunut ajasta kolme vuotta Rio de Janeirossa.

Pirjo Kristiina Virtanen
Pirjo Kristiina Virtanen on alkuperäiskansatutkimuksen professori Helsingin yliopistossa sekä Latinalaisen Amerikan tutkimuksen dosentti. Hän on tehnyt yhteisölähtöistä tutkimusta Brasilian Amazonialla vuodesta 2003. Hän toimii useissa vastuutehtävissä tieteen ja kulttuurin aloilla (mm. IPBES-paneeli, SKS, HELSUS sekä tieteelliset seurat).

Lasse Keisalo
Lähetystöneuvos, VT Lasse Keisalo toimii ulkoministeriön Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikön päällikkönä. Hän on ulkoministeriön uransa aikana työskennellyt Meksikossa, São Paulossa, Madridissa, Genevessä, Wienissä ja New Yorkissa sekä ministeriössä Helsingissä hoitanut Latinalaiseen Amerikkaan ja Karibiaan sekä YK:hon, kansainväliseen oikeuteen, EU:iin ja kauppapolitiikkaan liittyviä tehtäviä.

Eeva Sippola
Eeva Sippola toimii iberoamerikkalaisten kielten ja kulttuurien professorina Helsingin yliopistossa. Hän kehittää ja tutkii espanjan, portugalin, galician, katalonian ja euskeran kielten opetusta sekä Latinalaisen Amerikan tutkimusta samassa yliopistossa. Hän on erikoistunut kielikontaktien tutkimukseen ja kriittiseen sosiolingvistiikkaan lusohispaanisessa maailmassa.

Pääsihteeri: Kajsa Ekroos secretaria@madrid.fi

Säätiön valtuuskunnassa ovat:

Presidentti Tarja Halonen
Gustav Djupsjöbacka
Satu Ekman
Pekka Heikkinen
Antti Herlin
Inger Hirvelä-López
Kari Huhta
Risto Ihamuotila
Laura Jäntti
Tapani Järvinen
Markku Kanninen
Tuula Karjalainen
Harri Kettunen
Riitta Kosonen
Anne Lammila
Tapio Leskinen
Liisa Melo Abreu
Ursula Ojanen
Päivi Paappanen
Alfonso Padilla
Martti Pärssinen
Mikko Pyhälä
Helena Ranta
Aleksi Siltala
Pekka Tolonen
Jussi Vanhanen
Elina Vuola
Sarri Vuorisalo-Tiitinen
Carita Wallgren-Lindholm

Iberialais-amerikkalaisen säätiö sr:n kunniajäsenet ovat:

Erkki Reenpää
Erkki Reenpää (1925-2004) teki elämäntyönsä Kustannus Oy Otavan käännöskirjallisuuden johtajana. Hän kiinnostui espanjan kielestä opiskellessaan Kaliforniassa 1940-luvun lopulla. Ensin espanjan kielestä ja sittemmin koko lusohispaanisesta kulttuurista muodostui Reenpään koko elämää sävyttänyt ja rikastuttanut harrastus, joka innosti häntä tuomaan lusohispaanisen maailman kirjallisuuden suomalaisten lukijoiden tietoisuuteen. Taustavaikuttajana ja mentorina Erkki Reenpää edisti myös kiitettävästi monia lusohispaanisia hankkeita. Erkki Reenpää oli yksi kolmesta ystävyksestä, jotka perustivat ensin Iberialais-amerikkalaisen säätiö sr:n ja sittemmin Suomen Madridin-instituutin.

Jyrki K. Talvitie
Jyrki K. Talvitie (1941-2020) oli yksi säätiöhankkeen kolmesta käynnistäjästä. Hän toimi säätiön asiamiehenä vuosina 1990–2007 ja hallituksen varapuheenjohtajana vuosina 1996–2007. Talvitie on tuottelias tietokirjailija, jonka erikoisalaa ovat tekniikan ja kaupan erikoissanakirjat. Hän on julkaissut yli 60 leksikografiaa käsittelevää teosta, espanjan kielen sanakirjoja, Keski-Amerikan matkaoppaita ja teoksia Mesoamerikan muinaiskulttuureista, erityisesti mayoista. Keski-Amerikan erikoistuntija Talvitie on ollut Guatemalan kunniakonsuli Suomessa vuodesta 1987. Hän on käynyt kaikissa Latinalaisen Amerikan maissa ja kuuluu Suomen kultturi- ja tiedeinstituutit ry:n hallitukseen. Talvitie jätti Iberialais-amerikkalaisen säätiö sr:n hallituksen 28.4.2007.

Erkki Vierikko
FM Erkki Vierikko (1924-2012) on kymmeniä opiskelijapolvia Helsingin kauppakorkeakoulussa opettanut ja innostanut tulisieluinen espanjan kielen lehtori, joka on istuttanut oppilaisiinsa elinikäisen kiinnostuksen Espanjaa, espanjan kieltä ja hispaanista kulttuuria kohtaan. Vierikon kirjoittamat oppikirjat ja espanjan kielioppi ovat klassikoita, joiden muodostamalle pohjalle espanjan kielen nykyinen vankka ja jatkuvasti voimistuva asema Suomessa nojaa. Hän oli mukana perustamassa Iberoamerikkalaista instituuttia vuonna 1963. Vierikon keräämä kirjasto oli aikanaan ainutlaatuinen Suomessa. Hänelle on myönnetty Espanjan Isabella Katolilaisen ritarikunnan kunniamerkki.

Risto Ihamuotila
Risto Ihamuotila toimi säätiön puheenjohtajana säätiön perustamisesta 1992 vuoteen 2013 saakka. Ihamuotila teki pitkän uran Helsingin yliopistossa, jossa hän väitteli tohtoriksi vuonna 1968. Myöhemmin hänestä tuli maatalouspolitiikan professori (1973), dekaani (1979), rehtori (1992) ja kansleri (1996-2003). Ihamuotila on toiminut lukuisissa luottamustehtävissä kuten Maanpuolustuskurssiyhdistyksen puheenjohtajana, Korkeakouluneuvoston puheenjohtajana, Suomen Kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtajana ja usean suurfirman hallintoneuvoston jäsenenä. Lisäksi Ihamuotila on Suomalaisen Tiedeakatemian kunniajäsen ja hänelle on myönnetty 1. luokan Vapaudenristi siviilihenkilönä.

Martti Pärssinen
Martti Pärssinen on emeritusprofessori Helsingin yliopistossa. Hän opiskeli yleistä historiaa Turun yliopistossa ja hänellä on tutkinnot myös arkeologiasta (Helsingin yliopisto) sekä antropologiasta (University of Rochester, NY). Pärssinen valittiin vuonna 1996 Suomen Madridin-instituutin ensimmäiseksi johtajaksi. Työ aloitettiin käytännössä Martin ja hänen vaimonsa Helin Madridin asunnon olohuoneesta käsin. Kun instituutin omat tilat oli saatu käyttöön sekä Complutense-yliopistolla että Chamberín kaupunginosassa Madridissa ja toiminta oli käynnistynyt lisäksi Portugalissa ja Latinalaisessa Amerikassa, Pärssinen palasi v. 1999 Suomeen hoitaakseen Helsingin yliopiston ensimmäistä monitieteistä Latinalaisen Amerikan tutkimuksen professuuria. Vuosina 2007-2012 Pärssinen toimi vielä toisen kauden instituutin johtajana, ja vuosina 2013–2017 säätiön hallituksen puheenjohtajana.

Säätiön kunniakomitea on tai on ollut:

Mario Vargas Llosa
Maailmankuulu perulainen kirjailija Mario Vargas Llosa (s. Arequipa 1936) on yksi Latinalaisen Amerikan johtavia romaanikirjailijoita ja esseistejä. Teoksissaan hän kritisoi nyky-Perun ja Latinalaisen Amerikan yhteiskuntaluokkaan ja rotuun perustuvaa yhteiskunnallista hierarkiaa. Monet teoksista ovat omaelämäkerrallisia. Vargas Llosa on ollut Espanjan kansalainen vuodesta 1993 lähtien (kaksoiskansalaisuus). 1980-luvulla hän meni mukaan Perun politiikkaan ja oli presidenttiehdokkaana 1990. Mario Vargas Llosa sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 2010. Hänen tärkeimpiin teoksiinsa lukeutuvat Kaupungin koirat (La ciudad y los perros, 1963), Vihreä talo (La casa verde, 1966), Maailmanlopun sota (La guerra del fin del mundo, 1981) ja Vuohen juhla (La fiesta del chivo, 2000).

Camilo José Cela
Camilo José Cela (Padrón, 1916 – Madrid 2002) oli arvostettu espanjalaiskirjailija, jonka  laajaan ja monipuoliseen tuotantoon kuuluu niin romaaneita, novelleja ja runoutta kuin artikkeleja, esseitä ja matkakirjojakin. Hänen merkittävimpinä romaaneinaan pidetään Pascual Duarten perhettä (La familia de Pascual Duarte, 1942) ja Mehiläispesää (La colmena, 1951). Camilo José Cela sai runsaasti tunnustusta kirjailijanuransa aikana: hänelle myönnettiin Cervantes-palkinto vuonna 1995, Espanjan prinssi Felipen kirjallisuuspalkinto vuonna 1987 ja kirjallisuuden Nobel-palkinto vuonna 1989. Hän oli lisäksi Espanjan merkittävimmän kielenhuollon instituution, Real Academia Españolan (RAE) jäsen vuodesta 1957 aina kuolemaansa saakka.