Tom of Finland: Ylpeys ja nautinto


Madridin Orgullo- eli Pride-kuukauden kunniaksi Suomen Madridin-instituutti järjestää yhdessä madridilaisen gallerian Studio RGF Arriaza 11:n kanssa Tom of Finland -näyttelyn. Näyttely on osa G de hombre gay -festivaalia, ja se avataan 31.5. Näyttelyyn on vapaa pääsy, ja se on nähtävissä 29.6. asti.

Tom of Finland eli Touko Laaksonen (8.5.1920–7.11.1991) on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista taiteilijoista. Taiteilijan piirustukset juhlistavat ainutlaatuisella tavalla homomiehiä, jotka nauttivat seksuaalisuudestaan vapaasti ja ylpeydellä.

Halusin, että piirrosteni homomiehet olisivat onnellisia ja iloisia siitä, keitä he ovat.

Näyttely esittelee Touko Laaksosen pitkän uran ikonisimpia teoksia huolella valmistettuina reproduktioina. Se juhlistaa samalla vuonna 1984 perustetun Tom of Finland Foundationin 40-vuotisjuhlaa. Näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija Tero Puha, joka työskenteli säätiön residenssitaiteilijana vuonna 2023, ja jonka kanssa instituutti on tehnyt yhteistyötä aiemminkin.

Madridiin esille tulevassa näyttelyssä on Tom of Finlandin reproduktioiden lisäksi nähtävissä hänen taiteestaan inspiroitunutta nykytaidetta: nuori suomenruotsalainen kuvataiteilija Edith Hammar ja taiteilija Tero Puha tuovat kumpikin näyttelyyn yhden teoksen.

Tom of Finland: Pride and Pleasure -näyttelyä on tukenut Suomen suurlähetystö Madridissa.

Tom of Finland: Pride and Pleasure
31.5.–29.6.2024
Avajaiset 31.5. klo 19:00
Studio RGF
Calle de Arriaza, 11

Madrid
To–pe 19–21, la 12–14