Persona delante de un ordenador

Ur praktikantens dagbok – Marjut Sahlberg (del 1)

Hola, Marjut:
Tenemos buenas noticias. – –. Podríamos aceptarte para las prácticas en cultura desde noviembre de 2019.”

(”Hej Marjut, vi har goda nyheter. – –. Vi vill gärna ha dig som en kulturpraktikant från november 2019.”)

Så började mejlet med glädjande nyheter ån Madrid. Jag fick en praktikplats precis där jag hoppades att få den!

Min bakgrund och mina förväntningar
Jag tog en magisterexamen precis innan min halvåriga praktik på institutet började i november. Mitt intresse för religioner, världsbilder och kulturer ledde till att jag studerade teologi vid Helsingfors universitet. Mitt huvudämne var social etik och utöver detta pluggade jag genusstudier och spanska. Jag var på Erasmus-utbyte vid universitetet i Granada i södra Spanien och gjorde en praktik i Argentina på universitetsexamen i en icke-statlig (NGO) i Argentina.

Jag var inte så bekant med institutets projekt och min kunskap om institutet var främst begränsad till dess mål och verksamhetsområde: att öka kännedomen om finsk kultur och konst i spansk- och portugisktalande länder, särskilt i Spanien och Portugal, men även i latinamerikanska länder. Jag visste också att främjande av kulturella, vetenskapliga och ekonomiska kontakter mellan Finland och den spansk- och portugisktalande världen var ett av institutets mål.

Jag visste att mina arbetsuppgifter som kulturassistent kommer att vara relaterade till kundservice och evenemangsorganisation, men jag visste inte mer om hur allt fungerar i praktiken och vad de olika stadierna i jobbet är. Så mina viktigaste mål för min praktik var att förbättra mina språkkunskaper och arbetslivserfarenheter inom olika aspekter av projektledning.

Om kulturassistents arbetsuppgifter
Vi arbetar i ett litet och tätt team som gör att vi alla har en bra överblick över institutets olika projekt. Utöver institutets direktör finns det tre fastanställda på institutet: en kommunikationsansvarig, en kulturproducent och en ekonomichef. Det finns för närvarande tre praktikanter: två kulturassistenter och en praktikant som ansvarar för finlandssvenska-svenska projekt. Institutet har också ett nätverk av agenter i åtta latinamerikanska länder och i Portugal.

Kulturassistent ansvar inkluderar uppgifter relaterade till projektplanering samt att ta hand om och underhålla institutets bibliotek. Att genomföra kulturprojekt involverar en mängd olika etapper, från idén till att ordna många praktiska saker, kommunikation och slutligen till genomförandet av själva evenemanget och slutrapportering. Uppgifterna är olika och takten varierar beroende på projektfasen.

Vid sidan av anordnande av evenemang har jag gjort översättningar och skrivit olika typ av texter till vår hemsida. Jag har också uppdaterat Club de Finés -Facebooksida. En av de bästa sakerna är att träffa nya människor. Det är trevligt att välkomna gäster som av misstag har kommit till institutet, men som efter att vi bytt några ord stannar kvar för att se utställningen. När man organiserar kulturprojekt måste man skicka en massa mejl till artister och andra partners, så det är fantastiskt att kunna träffa dem personligen till slut.

På institutet kan man se konkret vad varje anställd gör och hur viktigt varje bidrag är för att uppnå målet. Till oss praktikanter ges det olika ansvar för olika projekt, beroende på våra egna intresse- och kompetensområden. Vid måndagsmöten som sker varje måndag morgon går vi genom alla aktuella uppgifter och projekt. Till exempel har feedbacken vi fått från skrivuppgifter samt översättningar varit bra och hjälpt mig att utvecklas på jobbet. Ett av våra mest minnesvärda projekt har varit utställningen Livsmedelssäkerhet av Susana Nevado, i vilkets planering och genomförandet jag fick delta. Nevados utställning inkluderade verk från installationer till guldfärgmålningar och hon lyckades integrera många olika matrelaterade perspektiv i en enhetlig utställning.

Reflektioner över praktiken
Utöver institutet hade jag tänkt ansöka en praktik hos organisationer för mänskliga rättigheter, för vilka jag redan hade tidigare erfarenhet. Finlandsinstitutet i Madrid vann eftersom jag ville göra någonting nytt och få ta över ett helt nytt område i en professionell mening. Att få jobba inom konts- och kulturbranschen var en mycket lockande idé, eftersom båda av dessa områden har tidigare berikat bara min fritid.
Efter att ha slutfört två tredjedelar av min praktik har konst inte tappat sin betydelse i mitt liv, även om det nu är en del av mitt dagliga liv – tvärtom. Min kunskap om finsk kultur och konst har ökat mycket, vilket bara har gjort att jag blivit mer intresserad av det. Mina förväntningar har uppfyllts även i andra avseenden: Jag använder spanska dagligen både på jobbet och på fritiden och genom att göra saker på egna händer har jag fått en omfattande uppfattning av de olika delar och etapper av projektarbete. I framtiden är jag intresserad av att jobba med olika projekt i en internationell omgivning och därmed tycker jag att min praktik inom projektarbete där vi måste följa en strikt budget har varit av stor nytta. Innan detta fokuserar jag i dessa få månader som jag har kvar praktiken, fyllda med intressanta projekt!

Vårhälsningar

Marjut, kultturassistent

TOP 5 saker i Madrid:
1.Parken som heter Retiro
2.Kattcafé La Gatoteca
3.Rosalías konsert i WiZink Center förra december
4.Europas största Prode -evenemang Madrid Orgullo
5.Området Malasaña med sina mysiga barer

Spellista på Spotify

Detta är den första delen av vår praktikant Marjut Sahlbergs dagbok. Men vad hände i mars? Historien kommer att fortsätta.