dos mujeres jóvenes

Ur praktikantens dagbok – Marjut (Del 2)

Resistiré, para seguir viviendo
Soportaré los golpes y jamás me rendiré
Y aunque los sueños se me rompan en pedazos
Resistiré, resistiré.

(Fri översättning: ’’Jag kommer att överleva och fortsätta leva
Jag kan motstå attackerna och jag kommer aldrig att ge upp
Och även om mina drömmar var fragmenterade
Jag kommer att överleva, jag kommer att överleva”)

Den spanska Dúo Dinámicos mer än 30-åriga hitlåt, uppdaterad av spanska samtida musiker, bumlar från balkongerna på vår innergård varje natt klockan 20 för den sjätte veckan i rad. Grannarna samlas och öppnar sina fönster för att applådera och skrika ‘’Bravo!’’ för alla som jobbar inom hälsovården, de mest peppade börjar redan innan åtta. Covid-19-pandemin har lett till att spanjorer som redan är kända för sin kollektiva kultur, skapar nya samhällsrutiner

Från kontoret till sängen och den nya vardagen med distansjobb
Efter fyra månader av praktiken vid Finlandsinstitutet i Madrid förklarades en nationell nödsituation i Spanien i mitten av mars. Den skulle gälla för två veckor och menade att vi började jobba hemifrån samtidigt som det är förbjudet att gå ut för annat än nödvändiga ärenden, till exempel för att köpa mat eller medicin.

Mina egna svårigheter i början av karantänen åstadkoms av den ihållande inflammationen i halsen som läkaren diagnostiserade under samma vecka innan deklarationen om nödsituationen och skickade mig tillbaka till jobbet med hjälp av ibuprofen och A-vitamin. Efter arbetsveckan började symtomen förvärras och gick hand i hand med beskrivning av symptomen av coronavirus. Den första veckan som vi jobbade hemifrån, var jag helt slut och låg i sängen med feber. Mina kollegor frågade mig hur jag mådde dagligen och jag fick instruktioner från den nationella corona-linjen som öppnades i Spanien. Mina symptom var definitivt från den mildaste ändan och efter en veckas vila kunde jag äntligen börja jobba igen.

Pandemin i Spanien har återspeglats i ökad solidaritet i hela landet. Hjälpsamma grannar har lämnat sina telefonnummer på trapphusens väggar för att erbjuda sin hjälp med att handla mat och apotek besök. I vissa hus har grannarna erbjudit sig att städa sjuksköterskornas hem som arbetar långa dagar. På soliga dagar kan man höra mina grannar att babbla på, var och en ropar från sina egna balkonger eller fönster till varandra – alltid följd av skratt. Spanjorer fokuserar på det positiva.

Den nya situationen – effekterna på institutets verksamhet
Hur har allt detta påverkat institutets verksamhet och kulturassistentens jobb? På många sätt men arbetet har inte minskat. Arbetsbeskrivningen har ändrats till viss del. Före pandemin var mitt ansvar specifikt relaterat till de olika stadierna i projektledningen tillsammans med andra anställda. På grund av den pågående pandemin har vi varit tvungna att skjuta upp de planerade evenemangen för senare tidpunkt. Därefter har även organisering av evenemang i många avseenden lagts på is.

Från början ansåg vi det viktigt att publiken kan njuta av konst och kultur även hemifrån så vi började designa en ny typ av innehåll online för vår somekanaler och nätsidan (till exempel dessa dagbokstexter av praktikanter). Fokus för mitt arbete har förändrats från att organisera evenemang till att bland annat skriva och översätta texter. Särskilt tyckte jag om att göra en intervju som kommer att publiceras här på Entre Culturas.

Utmaningar och fördelar med distansjobb
Jag är väldigt glad över att praktiken har kunnat fortsätta i Spanien trots den deklarerade nödsituationen och utegångsförbudet. Övergången till distansjobb har haft sina egna utmaningar, men också positiva sidor. Å ena sidan gör det möjligt att arbeta utan avbrott och erbjuder därmed bättre förutsättningar än den hektiska öppna kontorsmiljön för djupare fokuserat skriv- och översättningsarbete. Å andra sidan var det just dessa avbrott som också gjorde jobbet mer varierad från dag till dag, eftersom hemma är det lätt att glömma att ta korta pauser när man arbetar ensam. Det finns inte heller ett liknande spontant idéutbyte med kollegorna, även om vi använder Teams, mejl och Whatsapp-gruppen för att kommunicera dagligen. Vi även håller videomöten några gånger i veckan i Teams för att hålla oss uppdaterade. Att vara med kollegor och träffa artister och konstnärer samt andra besökare på institutet är det som jag saknar mest.

Den största svårigheten att jobba hemifrån har varit att sätta mig i arbetsläget under normal arbetstid. På institutet var våra arbetstider från 10 till 18, så innan vi började jobba hemifrån bestämde vi oss för att följa samma arbetstid i den nya situationen. På kontoret var det lätt att byta till arbetsläget när man kom till kontoret och det var lätt att lämna jobbet till kontoret och börja tänka på fritidsaktiviteter när kontorets dörrar stängdes för dagen. En normal arbetsmiljö med kollegor hjälpte till att hålla sig fokuserad på arbetsrelaterade frågor. När man arbetar hemifrån börjar ens tankar lätt att flyga runt mot andra saker att och ibland är det svårt att fokusera av någon anledning. Arbete och fritid blandas ihop lättare. Ibland nås flödesläget endast under de senaste minuterna av arbetstiden, vilket gör att arbetstiden dröjs då och då.

Det bästa med distansjobb är definitivt att det sparar tid. Någon kanske undrar på vad en person som tillbringar all sin tid inom yra väggar behöver mer tid, men tro på mig, det finns mycket att göra på fritiden också! Nedan kan du läsa mina topp 5 fritidsfavoriter.

Från svårigheter till styrkor
Den oförutsedda situationen har krävt flexibilitet och anpassning. Osäkerheten av framtiden i samband med denna tid har tvingat en att leva i nuet. Att lära sig detta har inte varit helt enkelt. Även om planerna alltid kan avbrytas, just nu finns det ingen garanti för att de kommer att uppfyllas i framtiden. Samtidigt tycker jag att det är lättare att följa carpe-diem -mentaliteten; det räcker att fokusera på det jag gör just nu. Det finns tillfällen då det känns som att dagar liknar varandra mer och mer och att stirra på samma väggar från dag till dag skulle ha dödat all min kreativitet och mitt huvud skulle vara helt tom.

Just där har konst och kultur en nyckelroll; de öppnar upp en helt annan värld. I bästa fall kan man till exempel fördjupa sig i att titta på målningar på samma sätt i en virtuell miljö som i verkligheten och glömma allt annat. Mina kvällar och helger muntras upp av min galiciska rumskompis (foto) eftersom ingen kommer att ha det tråkigt i hennes sällskap. Även om rutiner ibland är tarvliga har det ändå varit bra att underhålla dem. De är något permanent under denna konstiga period. Det är uppenbart att denna upplevelse hjälper att öka tåligheten mot stress och utveckla sinneskontroll. Jag tror att det allt så småningom kommer att vändas till en styrka och dessa egenskaper kommer att vara användbara både på jobbet och i livet i allmänhet.

Med vänliga distanshälsningar
Marjut

Topp 5 fritidsaktiviteter
1. Videosamtal
2. Att lyssna på musik (speciellt Bebes produktion!)
3. TV-serien Mercado Central
4. Att rita
5. Att meditera

Läs den första delen.