Kreativ rörelsekonst på tak och torg i Madrid

Foto: Joonas Purastie
Foto: Joonas Purastie

I juni flyger finländaren Joonas Purastie fram över Madrids tak och torg. Finlandsinstitutet i Madrid och Madrids parkourförening AMPK har bjudit in parkourutövaren Purastie till stadsfestivalen Mulafest den 26–29 juni.

För nio år sedan blev Joonas Purastie fullständigt tagen av den frihetskänsla som omgav den rätt okända sporten parkour, och nu, efter många år i inom grenen, betraktar han sin omgivning med andra ögon. Stadens tak, staket och träd erbjuder oändliga möjligheter till att ta sig fram på olika sätt: idén med parkour är att röra sig så smidigt, snabbt och till och med akrobatiskt som möjligt.

Trasseurer, så som utövarna av parkour kallas på grund av grenens franska ursprung, från olika håll i Spanien och världen deltar i den fyra dagar långa Mulafest-festivalen. Under festivalen erbjuder trasseurerna workshoppar och undervisning för festivaldeltagarna. Förutom med parkour, kan man bekanta sig med gatukonst, skateboarding, BMX-cykling, rullskridskoåkning, cirkus och dans.

Purastie förväntar sig nya idéer och nya bekantskaper av festivalen: ”När jag åker utomlands för att träffa parkourutövare är det som att träffa avlägsna släktingar. Även om vi till en början saknar ett gemensamt språk finns alltid rörelsespråket som förenar oss alla. Tack vare mina resor i Europa, Asien och på den amerikanska kontinenten har jag en mängd vänner och minnen som jag inte skulle ge upp för något i världen!”

Mulafest
26–29.6.2014
IFEMA – Feria de Madrid
Avenida del Partenón
28042 Madrid

[gdl_gallery title=”Mulafest 2014″ width=”215″ height=”140″ ]