Finländsk humor i bokform

PaasilinnaArto Paasilinna (född 1942) är en välkänd finländsk författare och journalist vars humoristiska verk har översatts till de flesta europeiska språk och japanska. Hans verk har även blivit filmer, TV-serier, radioföljetonger och ljudböcker. Det har också gjorts dokumentärer om författaren och Paasilinna har vunnit flera pris, flest för Harens år.

Finlandsinstitutets bibliotek har flera av Paasilinnas finska verk som speglar det finländska samhället men även universella mänskliga teman. I Onnellinen mies (En lycklig man) är huvudpersonerna en brobyggnadsingenjör samt kvinnorna i hans liv. Boken som också har blivit film handlar om en ingenjör vid namn Jaatinen som kommer till en liten finländsk by och vänder upp och ner på allas tillvaro där.

Några år senare utkom Sotahevonen, en fantastisk äventyrsskildring om en fallskärmsjägare på 1940-talet. Huvudpersonerna är G. Savolenko, V. Kunitsin och en häst som heter Heikki.

Auta Armias (Milda makter) från 1989 handlar om en kranförare i Helsingfors som heter Pirjeri Ryynänen. Livet har behandlat honom illa och även om han inte är troende, har han som vana att tala med Gud när han sitter i sin kranbil. Vad han inte vet är att Gud kommer att ta ett sabbatsår, vilket får oväntade följder för Pirjeri.

Boken med den långa titeln Volomari Volotisen ensimmäinen vaimo ynnä muuta vanhaa tavaraa (Volotinens första fru och annat gammalt) handlar om Volomari Volotinen. Han gillar att samla på gamla grejer. Redan i början av boken kommer han över bl.a. Mannerheims löständer, Lenins pälsmössa samt en tjugo år äldre fru.

I Hirnuvassa maailmanlopussa tar Paasilinna med läsaren från 50-talet fram till i dag i en hästdragen vagn. Ibland går resan mycket snabb och hästen Huru-Aaroni kan tala. Den andra huvudpersonen i berättelsen är veterinären Tarmo Saamakorpi, alkoholist och spelberoende.

Från 2000-talet finns Kymmenen riivinrautaa (Tio rivjärn), Liikemies Liljeroosin ilmalaivat (Fabrikör Liljeroos luftskepp) samt Rietas rukousmylly. De är alla personliga verk med färgstarka berättelser.

Kymmenen riivinrautaa är en erotisk fars medan Liikemies Liljeroosin ilmalaivat utspelar sig på många olika platser i världen och innehåller både sport, affärer, musik och andra ämnen.

Rietas rukousmylly är en berättelse som testar fantasins gränser och uppfinningsrikedom: från Indien till Enare.

Kom till vårt bibliotek och läs Paasilinnas humoristiska berättelser!

Meny