Suomalaista huumoria kirjallisuuden muodossa

PaasilinnaArto Paasilinna (s.1942 Lapissa) on erittäin tunnettu suomalainen humoristikirjailija ja toimittaja, jonka huumorintäyteisiä teoksia on käännetty lähes kaikille eurooppalaisille kielille sekä japaniksi. Hänen lukuisista romaaneistaan on tehty muun muassa elokuvia ja tv-sarjoja, kuunnelmia sekä äänikirjoja. Paasilinna on voittanut useita palkintoja, pääosin Jäniksen vuosi-teoksestaan ja hänen teoksissaan kukoistaa suomalainen elämänmeno, mutta myös yleisinhimilliset aiheet.

Paasilinnan valtava suosio onkin yksi syy, minkä takia haluamme suositella lukijoille hänen kirjallisuuttaan. Kirjastostamme löytyy useita Paasilinnan romaaneita suomen kielellä, mukaan lukien Onnellinen mies vuodelta 1976, jonka päähenkilöitä ovat siltainsinööri ja hänen elämänsä kaksi naista, on ilkikurinen kuvaus sisäänlämpiävän pitäjän suurista mullistuksista. Kirjasta on tehty myös tv-elokuva.

Muutamaa vuotta myöhemmin ilmestynyt Sotahevonen puolestaan on uskomaton desanttiseikkailu 1940-luvun sodan pyörteistä. Päähahmoina kirjassa ovat lentäjäluutnantti G.Savolenko, V.Kunitsin sekä hevonen nimeltä Heikki.

Vuonna 1989 julkaistu Auta Armias kertoo helsinkiläisestä nosturikuskista, Pirjeri Ryynäsestä, jota elämä on koetellut muun muassa avioeron myötä. Vaikka mies ei ole lainkaan uskovainen, on hänellä tapana jutella Jumalalle ollessaan nosturinsa yläilmoissa. Hän ei kuitenkaan tiedä, että Jumala aikoo pitää sapattivuoden ja siitä seuraakin ennenkuulumattomia tapahtumia miehen pään menoksi.

Erityisen pitkän nimen omaava Volomari Volotisen ensimmäinen vaimo ynnä muuta vanhaa tavaraa kertoo Volomari Volotisesta, jonka harrastuksena on vanhojen esineiden keräily. Kirjan aikana hän onnistuu saamaan itselleen muun muassa Mannerheimin tekohampaat, Leninin karvahatun ja kaksikymmentä vuotta itseään vanhemman vaimon.

Hirnuvassa maailmanlopussa Paasilinna kuljettaa lukijan hevoskyydillä 50-luvulta meidän päiviimme, ja välillä mennään kovalla metakalla täyttä laukkaa. Huru-Aaroni on tiettävästi suomen ensimmäinen puhuva suomenhevonen. Kirjan toinen hahmo on eläinlääkäri Tarmo Saamakorpi, kuulu juoppo retku ja parantumaton uhkapeluri.

2000-luvun teoksista haluamme tuoda esiin teokset Kymmenen riivinrautaa, Liikemies Liljeroosin ilmalaivat sekä Rietas rukousmylly, jotka ovat persoonallisia teoksia värikkäine tarinoineen. Eroottisesta farssista, Kymmenen riivinrautaa on tehty myös elokuva, jota tähdittää tunnettu suomalainen näyttelijä Esko Salminen.

Keskimmäisen kirjan tapahtumat sijoittuvat Suomeen, Ruotsiin, Saksaan, Venäjälle, Kiinaan, Tiibetiin ja Keski-Aasiaan. Juoneen mahtuu niin urheilua, liiketoimintaa, musiikkia kuin myös muita tapahtumia.

Rietas rukousmylly on ehtaa Paasilinnaa, se on vaellus- ja veijaritarina, joka hipoo mielikuvituksen ja kekseliäisyyden rajoja – Intiasta Inariin.

Tule viihtymään kirjastoomme Paasilinnan hulvattomien teosten pariin!

Valikko