Finländsk design: Marimekko

Marimekko är en källa till stolthet inom finsk design. Företaget, som är ett av de mest kända finska namnen inom formgivning, igenkänns världen runt. Företaget är främst känt för sina speciella grafiska mönster och färgglada produkter – en stil som är originell, men älskad allt sedan företagets grundande.

Marimekkos mest kända design är Unikko, som designades av Maija Isola år 1964 och är kännspakt redan på långt håll. Marimekko har även många andra tyger och kläder som blivit klassiker inom finsk design. För att nämna blott ett exemel kan den randiga ”Jokapoika”- skjortan lyftas fram. Skjortan har även valts till jubileumsutställningen 100 Föremål från Finland för att representera året 1957. I utställningen visas förstås även Unikko-mönstret, där representerat på ett par Nokia-gummistövlar. Hur blev Marimekko ett fenomen inom finsk formgivning och vad är hemligheten bakom företagets framgång?

Svaret på frågorna finns i biblioteket hos Finlandsinstitutet i Madrid, där vi har två böcker vi rekommenderar. I boken Marimekkoelämää – väriä, raitaa ja muotoja (publicerad 2011) samt i Marimekko – Fabrics, Fashion, Architecture (2003) görs en djupdykning i Marimekkos historia. Böckerna behandlar allt från Marimekkos tillkomst, till de olika skedena i företagets historia, och lyfter fram framgångar som motgångar. Böckerna går steg för steg igenom hur Armi och Viljo Ratia skapade Marimekko år 1951 och hur märket sedan fördes ut i världen. Idag säljs Marimekkos produkter i omkring 40 länder, med målet att årligen öka den internationella försäljningen. I böckerna presenteras även de formgivare som påverkat företagets design och uttryck under årens lopp. Böckerna avslöjar alltså vem som ligger bakom de kända motiven. Under årens lopp har såväl finska som bland annat japanska formgivare arbetat för företaget.

I böckerna finns många bilder vilka lyfter fram Marimekkos mode, var allt fick sin början samt hur det utvecklats under årens lopp. Böckernas visuella uttryck är tilltalande – Marimekkos färgglada tyger och originella design är intressanta att se och läsa om.

Marimekko har varit synliga även i Spanien. Finlandsinstitutet i Madrid ordnade tillsammans med Designmuseet en stor turnerande utställning i Cádiz år 2012, i samband med vilken boken Marimekkoelämää publicerades. Utställningen ställdes först ut i Helsingfors, varefter den visades internationellt i redan nämnda Cádiz samt i bland annat Tokio. Kom och läs mer om en intressant del av finsk designhistoria i institutets bibliotek!

Meny