Suomalaista designia: Marimekko

Marimekko on suomalaisen designin ylpeydenaihe. Se on suomalaisen muotoilun tunnetuimpia nimiä, joka tiedetään ympäri maailmaa. Yritys tunnetaan erityisesti sen erikoisista kuvioista kuoseissa ja värikkäistä tuotteista – omaperäisestä mutta rakastetusta tyylistään jo sen historian alkuajoista saakka.

Marimekon kenties tunnetuin kuosi on Maija Isolan vuonna 1964 suunnittelema Unikko, jonka tunnistaa jo kaukaa. Marimekolla on myös monia muita kankaita ja vaatteita, jotka ovat muodostuneet klassikoiksi. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon raidallinen Jokapoika-paita, joka on valittu 100 esinettä Suomesta -juhlanäyttelyn vuoden 1957 esineeksi. Näyttelyssä on edustettuna, totta kai, myös Unikko-kuosi, joka löytyy Nokian kumisaappaista. Miten Marimekosta muodostui suomalaisen muotoilun ilmentymä ja mikä on sen menestyksen salaisuus?

Vastaus löytyy Suomen Madridin-instituutin kirjaston kahdesta kirjasta, joihin suosittelemme tutustumaan. Suomenkielinen Marimekkoelämää – väriä, raitaa ja muotoja (julkaistu vuonna 2011) sekä englanninkielinen Marimekko – Fabrics, Fashion, Architecture (julkaistu vuonna 2003) sukeltavat Marimekon tarinaan perusteellisesti. Kirjat kertovat Marimekon synnystä, historian vaiheista, menestyksestä ja vastoinkäymisistä. Ne kertovat vaihe vaiheelta, miten Armi ja Viljo Ratia loivat Marimekon vuonna 1951, ja miten se vietiin maailmalle. Nykyään Marimekon tuotteita myydään noin 40 maassa ja yrityksen tavoitteena on kasvattaa vuosittain kansainvälistä myyntiä. Kirjoissa kirjoitetaan suunnittelijoista, jotka ovat vaikuttaneet yrityksen muotiin ja ilmeeseen. Niistä siis selviää, ketkä ovat Marimekon tunnettujen kuosien takana. Ajan saatossa yrityksessä on työskennellyt niin suomalaisia kuin muun muassa japanilaisia suunnittelijoita.

Kirjoissa on paljon kuvia, joista näkee, millaista muotia Marimekko on tehnyt, mistä kaikki alkoi ja miten sen muotoilu on vuosien varrella muuttunut. Kirjojen visuaalisuus miellyttää toden totta silmää – Marimekon värikkäät kankaat ja erityislaatuinen design ovat mielenkiintoista katsottavaa ja luettavaa.

Marimekkoa on ollut nähtävissä myös Espanjassa. Suomen Madridin-instituutti oli mukana järjestämässä Designmuseon isoa Marimekon kiertonäyttelyä Cádizissa vuonna 2012, jonka yhteydessä siis myös Marimekkoelämää-kirja julkaistiin. Näyttely järjestettiin ensin Helsingissä, jonka jälkeen se kiertänyt ulkomailla ja ollut esillä Cádizin lisäksi muun muassa Tokiossa.

Tule lukemaan lisää kiehtovasta suomalaisesta designista instituutin kirjastoon!