Den nakna mannen

Männen sitter i bastun och öppnar sig om sina liv. Samtidigt visar de att den finska mannen visst kan vara känslosam. I dokumentären Den nakna mannen gör filmskaparna en djupdykning i den finska mannens inre. Den prisbelönta filmen presenterar den finska mannens känslor, berörande livserfarenheter och en diskussion om livet de levt. Och allt detta sker naturligtvis i äkta finsk maner på bastulaven.

I bastun talar männen rakt från hjärtat och renar sig både fysiskt och mentalt. Filmen reser genom Finland och stannar upp vid bastulavar omkring landet för att lyssna på livshistorier om kärlek, födsel, död och vänskap. En man delar med sig sin historia om sitt barns födsel, en annan historien om sitt barns död. Även vårdnadstvister, barndomsvåld och fängelseupplevelser diskuteras. Historierna synar mannens själ i närbild och formar en stark bild av den finska mannen.

”Det är lättare att leva om du har någon att älska” är filmens egentliga budskap enligt regissören Joonas Berghäll. Även regissören Mika Hotakainen vill lyfta fram kärlekens och vänskapens oumbärliga betydelse för att kunna leva ett lyckligt liv. Den nakna mannen berättar om vikten av att dela med sig och av att tala – men även om vikten av att kunna lyssna. I filmens scener är det också oftast en man som talar, medan en annan lyssnar.

Filmen, som hade premiär 2009, är ett finskt mästerverk. Dokumentären är känslosam, tvingar tittaren att stanna upp och är visuellt tilldragande. Filmen har varit en succé: den har visats på över hundra internationella filmfestivaler och belönats med nästan tjugo priser. Filmen har premierats på bland annat Tammerfors filmfestival, samt i Schweiz, Israel, Polen, Estland och USA. Filmen är en finsk kulturproduktion som kommer att leva länge.

Filmens höga kvalitet och erkännande fick Finlandsinstitutet i Madrid att välja att visa dokumentären Den nakna mannen (på spanska Vapor de vida och på portugisiska O vapor da vida) i Spanien, Portugal och Latinamerika i sin filmturné åren 2011 och 2012. Filmen lovprisades i Mexiko och Chile och uppskattades storligen av pubiken.

För den som vill uppleva en överväldigande filmupplevelse, finns dokumentärfilmen Den nakna mannen att låna i biblioteket hos Finlandinstitutet i Madrid. Filmens språk är finska, med textning på svenska, finska och engelska.