En bilderbok utöver det vanliga

2014 är det Tove Janssons hundraårsjubileum och hennes böcker bara växer i Mumin pequeño trolpopularitet. Det spanska bokförlaget Coco Books har tidigare gett ut en samling muminberättelser. Nu ger förlaget ut, på spanska (från Meritxell Salvany och Jordi Llavina) och katalanska, klassikern Hur gick det sen?: boken om Mymlan, Mumintrollet och lilla My. Den spanska versionen finns nu också i vårt bibliotek.

Mumintrollet är på väg hem men stöter på det ena hindret efter det andra. Mymlan, Lilla My och de andra i Mumindalen försvinner genom hålen i sidorna ut på nästa uppslag. Om man vänder på bladet får man veta hur det gick sen.

Boken är en klassiker bland barnlitteratur och har översats till 35 språk. När den utkom första gången 1952 var den banbrytande. Fortfarande över sextio år senare hänför Jansson unga som gamla.

Tove Jansson var författare, konstnär, doktor i filosofi, karikatyrist och serietecknare, men mest känd var och är hon som Mumintrollens skapare. Janssons framgång började på 1950-talet då de första Muminböckerna kom ut. Under Janssons livstid publicerade ett tjugotal Muminhistorier, som prosaberättelser och i bilderboksform, och Muminserierna i olika dagstidningar blev 1500 till antalet. Mumintrollens äventyr har översatts till fyrtiotre språk och det har gjorts tecknade teveserier, filmer, ett flertal teaterpjäser och till och med en opera baserade på de små trollen. Tove Jansson dog år 2001 vid en ålder av 86 år men arvet av hennes populära verk är i högsta grad levande.

Man är aldrig för gammal för Mumin, så kom till vårt bibliotek och upptäck vår senaste barnboksnyhet.

Tove Jansson
Spansk version: Jordi Llavina
Översättning från svenska: Meritxell Salvany
ISBN 978-84-942766-3-7