22 Tapaa, arte finlandés

Olika konstformer

22 Tapaa, arte finlandésDen varma sommaren har anlänt även till Finlandsinstitutets bibliotek. Vi har nu en mängd ny läsning för alla konstvänner i och med en fin donation konstböckerav förlaget Parvs publishing.

Biblioteket berikas nu bland annat av Jorma Hautalas grafiska abstrakta målningar och installationer samt av Senja Vellonens akvareller, och den feministiska popkonstnären Katja Tukiainens 250 verk skapade mellan åren 2008–2013 kan beundras i boken Works Part Two. Tukiainens speciella och unika konst kännetecknas av den klarrosa färgen, de storögna flickorna, sagofigurerna och de politiska budskapen.

Bland nyheterna finns bildkonstnären Heikki Marilas Kukkia ja Perkeleitä (Blommor och djävlar) som sammanställer Marilas målningar från åren 1995–2014. Bokens texter är på finska, tyska och engelska.

Konstnären Timo Heino skapar stora installationer av de mest varierande material. Heinos konst väcker uppmärksamhet och han har även erfarenhet av att göra offentlig konst: i år invigs han nyaste verk Ett streck i vattnet i Fiskehamnen i Helsingfors.

Nu har vi även i vår samling den nyligen publicerade omfattande boken om Kaarina Kaikkonens fascinerade textilarbeten. Kaikkonens installation Touching the Sky, som arrangerades av Finlandsinstitutet i Madrid i samband med konstmässan ARCOmadrid i februari i år, finns till påseende i kulturcentret CentroCentro i Cibeles-palatset i Madrid fram till slutet av augusti. Verket finns till och med med i den aktuella boken, som konstnärens färskaste skapelse.

Av den för många kanske mindre kända konstnären Melek Mazici har vi den lilla boken Transparency, som är värd att bekanta sig med. Mazici är en finsk-turkisk bildkonstnär och konstgrafiker, vars enkla färgvariationer påminner ömsom om växtrikets arter, ömsom människo- eller djurgestalter, eller helt enkelt fantasilandskap.

Bland julimånads nyheter har vi också guiden Puinen Helsinki (Trähelsingfors) för alla dem som är intresserade av finsk arkitektur. Den behändiga lilla pocketboken inviger läsaren i den fräscha och moderna träarkitekturens värld. Verket är ett samarbete mellan arkitekten Jussi Vepsäläinen och fotografen Jussi Tiainen.

Maria Hirvi-Ijäs, forskare i modern konst och konstkritiker, har redigerat boken 22 Tapaa. Taiteellinen ajattelu suomalaisessa nykytaiteessa (22 sätt. Konstnärligt tänkande i finsk samtidskonst). Vi har också den engelska översättningen av verket som behandlar olika sätt att förhålla sig till konst och att verka som konstnär i Finland. I texterna framhävs konstnärernas egna strategiska tankearbete, och via det kan man skönja förändringar i finsk konst, kultur och samhälle. I boken kan man bekanta sig bland annat med Hannaleena Heiskas, Nelli Palomäkis, Santeri och Anna Tuoris, Pilvi Takalas och Hans Rosenströms arbete. Verket presenterar även den åboländska konstnärsduon IC-98:s videokonstverk Abendland. Abenlands många verk ställdes ut i Madrid våren 2014 som en del av det program Finlandsinstitutet ordnade i samband med konstmässan ARCOmadrid. IC-98 representerar Finland vid Venedigs konstbiennal år 2015.

Välkommen till Finlandsinstitutets bibliotek!