Miesten vuoro

Miehet istuvat saunassa ja avautuvat. Samalla he näyttävät, että kyllä suomalainenkin mies osaa olla herkkä. Miesten vuoro -elokuva sukeltaa suomalaisten miesten sisimpään. Palkittu dokumenttielokuva käy läpi suomalaismiehen tunteet, koskettavat kokemukset ja eletyn elämän. Ja kaikki tämä tapahtuu suomalaiseen tapaan luonnollisesti saunalauteilla.

Saunassa miehet puhuvat suoraan sydämestään ja puhdistautuvat sekä fyysisesti että henkisesti. Elokuva matkaa läpi Suomen ja pysähtyy kuuntelemaan erilaisten saunojen lauteille elämäntarinoita rakkaudesta, syntymästä, kuolemasta ja ystävyydestä. Yksi mies jakaa tarinan lapsensa syntymästä, toinen taas omansa kuolemasta. Myös huoltajuuskiistoista, lapsuuden väkivallasta ja vankilakokemuksista avaudutaan. Tarinat paljastavat miehen sielun läheltä ja muodostavat väkevän muotokuvan suomalaisesta miehestä.

”On helpompi elää jos on joku jota rakastaa”, on ohjaaja Joonas Berghällin mukaan elokuvan todellinen sanoma. Myös ohjaaja Mika Hotakainen haluaa Miesten vuorolla korostaa rakkauden ja ystävyyden merkityksen välttämättömyyttä onnellisen elämän saavuttamisessa. Miesten vuoro kertoo asioiden jakamisen ja puhumisen tärkeydestä – mutta myös siitä, kuinka tärkeää on osata kuunnella. Elokuvan kohtauksissa usein yksi mies puhuu ja toinen kuuntelee.

Vuonna 2009 ensi-iltansa saanut elokuva on suomalainen mestariteos. Dokumenttielokuva on tunnelmallinen, pysäyttävä ja visuaalisesti kaunis. Elokuva on ollut menestys: se on kiertänyt yli sata kansainvälistä elokuvafestivaalia ja kahminut lähes kaksikymmentä palkintoa. Se on palkittu muun muassa Tampereen elokuvajuhlilla sekä Sveitsissä, Israelissa, Puolassa, Virossa ja Yhdysvalloissa. Elokuva on ajaton suomalainen kulttuuriteos, joka elää vielä pitkään.

Sen korkean laadun ja arvostuksen vuoksi Miesten vuoro (espanjaksi Vapor de vida ja portugaliksi O vapor da vida) oli yksi dokumenttielokuvista, jotka instituutti esitti elokuvakiertueella Espanjassa, Portugalissa ja Latinalaisessa Amerikassa vuosina 2011 ja 2012. Elokuva sai mainioita arvosteluja Meksikosta ja Chilestä asti ja sai paljon kiitosta yleisöltä.

Miesten vuoro löytyy Suomen Madridin-instituutin kirjastosta, josta sen voi lainata pakahduttavaa elokuvakokemusta varten. Elokuvan ääniraita on suomeksi, ja siihen saa tekstitykset suomen, ruotsin tai englannin kielellä.