Libro La comadrona

Barnmorskan: kärlek, råhet och krig

Denna berättelse om en stark och bekämpande barnmorska kär i en SS-officer stationerad i Lappland har varit en stor framgång i Finland. Historien berättat i tre röster och med väl spunna och integrerade detaljer når Katja Kettus berättelse utöver linjen av den traditionella romantiska romanen eftersom den innehåller teman som nazistiska officerarnas flickvänner, krigstrauma, trakasserier av fångar och överlevnad.

Romanen börjar med att Helena Angelhurst får en kista som innehåller tidningar som tillhörde tre personer: en namnlös barnmorska känd under dennes smeknamn Vild Öga, en tysk officer som heter Johann och en karaktär som bor i en avskild stuga. Och så återvänder historien tillbaka till en orolig tid då Finland och Nazi-Tyskland var allierade mot Sovjetunionen.

Konstruktionen av handlingen sticker ut med de tre röster tillsammans med den ständiga förändringen i berättelsen mellan nuet och det förflutna samt de parallella berättelserna som dyker upp. Lyckligtvis kapitlen börjar med ett datum och en plats så går läsaren inte vilse.

Romanen äger rum på ett avlägset ställe i Lappland, isolerat på 1940-talet. Införandet av ritualer eller detaljer om det lappiska folket är en framgång, liksom den miljön i berättelsen bebodd av en överton av magiska krafter relaterade till naturens krafter. Detta återspeglas i språket, grovt men i enlighet med karaktärerna, händelserna och platsen; det ses till och med i det shamanska namnet som huvudpersonen är känd. Lapplandsdialekten berikar den ursprungliga berättelsen kraftigt genom att ge trovärdighet, men i den spanska översättningen har denna dialekt återskapats av populärt tal.

På ett eller annat sätt kämpar de karaktärer som lever tillsammans i romanen med deras förflutna och med de förödande effekterna av en kriglig konflikt. Johan är sönderbruten på grund av skuldkänslor, Vild Öga håller fast vid sin kärlek på ett starkt och passionerat sätt och ställer sig inte moraliska eller samvetsgranna frågor. Men om en läsare förväntar sig en romantisk berättelse med kriget i bakgrunden, är barnmorskan inte ett bra val för denne eftersom den inkluderar besvärliga akter och fördjupar Finlands historiska minne.