Libro la familia Mumin

Trollkarlens hatt

I en hörna, mellan bordet i matsalen och köket dörr, fanns der trollkarlens hatt med äggskalar i. Plötsligt, något konstigt hände: äggskalen började att transformera.’’

Många finländare har bekantat sig med Tove Janssons älskade muminböcker redan i barndomen. Trollkarlens hatt, Janssons tredje muminbok som ursprungligen var skriven på svenska, publicerades 1984. Boken berättar historien om momins magiska äventyr i den sagliga Mumindalen.

Det hela börjar när Mumintrollen med hans vänner hittar en svart hatt ovanpå ett berg. Han tar den hem, men de hittar inte en användning för hatten mer som en skräpkorg. Snart börjar dock överraskningar flöda ur hatten och mumin-familjens vardag blir helt oförutsägbar. Gåten över hattens ägare börjar medans mumins möter nya vilda äventyr.

Muminböcker är ett fantastiskt sätt att bekanta sig med det finländska tankesättet och livsfilosofin, som Jansson upplyser med hjälp av flera exempel med skönlitteraturisk stil. Trollkarlens hatt är en bok som man läser med glädje, tack vare textens bra flöde. Den rycker läsaren med sig och bokens svartvita illustrationer fångar blicken.

Tack vare Janssons livliga fantasi får läsaren lära känna världen och filosofin av dessa fiktiva karaktärer, mumins. De är sympatiska och toleranta och i mominböcker behandlar Jansson djupa och svåra teman, som ensamhet, vänskap och kroppsbild. Oavsett att Trollkarlens hatt också är lämplig för barn, uppväcker den tankar och kan få en att reflektera när den läses igen i vuxen ålder.

Boken finns i institutets bibliotek på spanska.

«Allí, en un rincón, entre la mesa del comedor y la puerta de la cocina, estaba el sombrero del mago con la cáscara de huevo en el fondo. De pronto, algo de veras extraño sucedió: la cáscara de huevo empezó a transformarse.»

Meny