Världens sista bokhandel

Rax Rinnekangas nyaste film Världens sista bokhandel har premiär i Madrid den 8 november 2017 och visas i Círculo de Bellas Artes. I samband med premiären visas även Rinnekangas nyligen publicerade filmsamling. Närvarande vid evenemanget är regissören och manusförfattaren Rax Rinnekangas tillsammans med skådespelare för att samatala med publiken. Evenemanget ordnas i samarbete med Finlandsinstitutet i Madrid.

Världens sista bokhandel är en beskrivning av en grupp bokälskares resa genom vilken de symboliskt sett försöker rädda de ”sista kvalitetsböckerna” från de multinationella nöjestermiternas klor. I filmen reser fyra personer från olika europeiska kulturer ut i ödemarken i en minibuss, i vilken de lastat de ”sista kvalitetsböckerna”. Målet med resan är att hitta en öde plats där de kan bygga ”världens sista bokhandel”. Platsen är psykologiskt och geografiskt sett rätt, då kvalitetsböckerna tryckta på papper är säkra från de industriella termiterna, som äter böckernas levnadsutrymme i städerna. I filmen spelar bland annat Hannu-Pekka Björkman. Den nya filmen har spelats in i Spanien, samt i spektakulära landskap i Montenegro och Bardenas Reales. Filmens språk är finska, spanska, franska och tyska.

Filmen har bjudits in till ett stort antal städer runtom i världen, så som Lissabon och Istanbul, i vilka det ordnas litteraturkongresser med botten i filmens teman. I Spanien visas filmen i ett flertal städer. Filmen återfinns även i den nyligen publicerade filmkollektionen av Rax Rinnekangas, vilken innehåller sammanlagt sex filmer.

Rax Rinnekangas (f. 1954) är en känd finsk filmregissör, fotokonstnär och författare. Han är en internationellt erkänd konstnär och har satt upp pjäser både i Finland och utlandet. Hans fotoutställning Spiritus Europaeus. Tradición. har ställts ut i Madrid i museet Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía år 2003. Rinnekangas böcker har i tillägg översatts till flera språk, inklusive spanska, och återfinns i institutets bilbliotek.

Världens sista bokhandel
8.11.2017 kl. 20

Círculo de Bellas Artes
Calle de Alcalá, 42
28014 Madrid

Meny