Maailman viimeinen kirjakauppa

Rax Rinnekankaan uusin elokuva Maailman viimeinen kirjakauppa saa ensi-iltansa Madridissa 8. marraskuuta, ja se esitetään Círculo de Bellas Artesissa. Samassa tilaisuudessa esitellään Rinnekankaan elokuvakokoelma. Tapahtumassa paikanpäällä ovat ohjaaja ja käsikirjoittaja Rax Rinnekangas sekä näyttelijöitä, ja tiedossa on keskustelua yleisön kanssa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suomen Madridin-instituutin kanssa.

Maailman viimeinen kirjakauppa on kuvaus kirjallisuuden rakastajien matkasta, jonka tarkoituksena on vertauskuvallisesti pelastaa ”viimeiset laatukirjat” monikansallisten viihdetermiittien käsistä. Neljän kulttuuriltaan erilaisen eurooppalaisen ryhmä matkustaa autiomaassa minibussilla, johon on lastattu kokoelma ”viimeisiä laatukirjoja”. Matkan tavoitteena on löytää autiomaasta paikka, johon he rakentavat ”maailman viimeisen kirjakaupan”. Paikka on psykologisesti ja maantieteellisesti tarkoitukseensa se oikea, koska siellä paperille painetut laatukirjat ovat turvassa teollisuuden termiiteiltä, jotka syövät kaupungeissa niiden elintilaa. Elokuvaa tähdittää muun muassa Hannu-Pekka Björkman. Uutta elokuvaa on kuvattu myös Espanjan maisemissa, näyttävissä paikoissa kuten Monegro ja Bardenas Reales. Sen kielinä ovat suomi, espanja, ranska ja saksa.

Elokuva on kutsuttu lukuisiin eri kaupunkeihin ympäri maailmaa, esimerkiksi Lissaboniin ja Istanbuliin, joissa järjestetään kirjallisuuskongressit elokuvan teemojen pohjalta. Espanjassa elokuva esitetään myös eri paikoissa. Se löytyy myös hiljattain julkaistusta Rinnekankaan elokuvien kokoelmasta, joka sisältää yhteensä kuusi elokuvaa.

Rax Rinnekangas (s. 1954) on tunnettu suomalainen elokuvaohjaaja, valokuvataiteilija ja kirjailija. Hän on kansainvälisesti tunnettu taiteilija, jolla on ollut näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen valokuvanäyttelynsä Spiritus Europaeus. Tradición. on järjestetty Madridissa, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofíassa vuonna 2003. Lisäksi Rinnekankaan kirjoja on käännetty monelle eri kielelle, myös espanjaksi, ja niitä löytyy instituutin kirjastosta.

Maailman viimeinen kirjakauppa
8.11.2017 klo 20

Círculo de Bellas Artes
Calle de Alcalá, 42
28014 Madrid

Valikko