Våren är fylld med evenemang om finländsk utbildning

© KiVa Koulu
© KiVa Koulu

Under april och maj månad ordnar Finlandsinstitutet i Madrid flera evenemang för att presentera det finländska skolsystemet, bl.a. KIVa Skola-projektet som utvecklats vid Åbo universitet.

Torsdag 16.4.2015: Erfarenheter från den finländska småbarnsfostran
Vi inleder med ett panelsamtal om småbarnsfostran vid kulturcentret Centro Cultural Balquerna under titeln Ciclo del Lenguaje Infantil (seminarium om barns språk). Finlandsinstitutets utbildningskoordinator Anna Lipasti berättar om finländsk pedagogik i småbarnsfostran och förskoleverksamhet. Vidare diskuterar experter pedagogiken bakom samt hur barn lär sig främmande språk.

Det finländska systemet är känt för att ge föräldrarna möjlighet att välja vårdform för sitt barn, vilket i sin tur hjälper till att få arbets- och familjelivet att gå ihop. Vidare kännetecknas förskoleverksamheten av jämlikhet mellan barnen samt inlärningsmetoder som bygger på lekar och olika aktiviteter.

© Supperi / Keksi /Team Finland
© Supperi / Keksi /Team Finland

16.4.2015 kl. 18.00
Kulturcentrum Centre Cultural Blanquerna
Calle de Alcalá, 44
28014 Madrid
Fritt inträde, begränsat antal platser

Onsdagen 6.5.2015: Innovativa pedagogiska modeller
Finlandsinstitutets direktör Auli Leskinen deltar i ett rundabordssamtal vid Ateneo de Málaga på temat innovativa pedagogiska modeller i Europa. Deltar gör även Karim Zatar, direktör för det franska gymnasiet i Malaga, Ángel Pérez, professor vid den pedagogiska fakulteten vid Malagas universitet och Rubén Aguilar, studiedirektör för högstadie- och gymnasieutbildningen vid Instituto El Palo.

6.5.2015 kl. 18.30
Ateneo de Málaga
Calle Compañía, 2. Edificio San Telmo
29008 Málaga

Tisdag 12.5.2015: För offentligt finansierad utbildning
Kulturnämnden vid Móstoles stadsdelsförvaltning arrangerar en konferens där temat är skolan och framför allt offentligt finansierad skola och kvalitet i utbildningen. Under evenemanget deltar Tiina Mäkelä som forskat i det finländska skolsystemet.

12.5.2015 kl. 19.00
Centro Cultural Norte Universidad
Av. Alcalde Móstoles, 34
Metro: Universidad Rey Juan Carlos
Fritt inträde, begränsat antal platser

Onsdag 13.5.2015: KIVa Skola-projektet mot mobbning
Finlandsinstitutet i Madrid organiserar tillsammans med Finlands ambassad ett tillfälle för att bekanta sig med KIVa Skola-projektet.  En av grundarna, professor vid Åbo universitet Christina Salmivalli, berättar om idéerna och kriterierna bakom programmet.

Tanken bakom KIVa Skola-projektet är att skolmobbning ska upphöra för att skapa en trygg och fördomsfri skolmiljö. Programmet har utvecklats vid Åbo universitet och finansieras av undervisnings- och kulturministeriet. Sedan projektet startade 2006 deltar nästan 90 % av finländska grundskolor i KiVa Skola-programmet. Programmet innehåller en serie av normer och åtgärder för eleverna för att hindra mobbning. Tanken är att eleverna ska känna igen fall av mobbning och vidta åtgärder för att stoppa situationen.

Evenemanget är tänkt för de som jobbar med skolfrågor på statlig och kommunal nivå samt vid universitet. Antalet platser är begränsat, deltagarna behöver en inbjudan.