Tove Jansson – Arbeta och älska

Tove Janssons ̶ ett bekant namn för oss alla. Under hela 2014 har hon firats och den 9 augusti i år har det gått 100 år sedan hon föddes. Jansson var en riktig multitalang – bildkonstnär, författare, illustratör, hedersdoktor i filosofi, manusförfattare och sångtextförfattare. Jansson är mest känd som skapare av Mumintrollen men hon var också mycket mer än så.

År 2013 utkom en ny biografi om hela Tove Janssons liv, Arbeta och älska, av Tuula Karjalainen. Boken avslöjar många fascinerande saker om Tove Janssons liv, hennes arbete och hur hon såg på världen. Biografin berättar bland annat om Janssons mångfacetterade och ofta ställningstagande konst, hennes ungdom, vänner och familj, Mumins födelse och den nästan ett halvt sekel långa kärleksrelationen med Tuulikki Pietilä.

Tove Marika Jansson föddes 1914 i ett krigstida Helsingfors. Hon var äldsta barnet i en konstnärlig familj och hade två yngre bröder, Per Olov och Lars. Modern Signe ”Ham” Hammarsten Jansson hade studerat konst i Stockholm och arbetade som illustratör. Fadern Viktor ”Faffan” Jansson arbetade i huvudsak som skulptör av hjältestatyer och gravmonument. Familjen var väldigt viktig för Tove och hon älskade sina bröder över allt annat. Hon hade en komplicerad relation till sin far, men en mycket nära relation med sin mor. Tove tillbringade sin barndom och ungdom på Skatudden och Tölö, familjen tillbringade också mycket tid i skärgården, till exempel i Pellinge. Skärgården har alltid haft stor betydelse i Toves liv.

Jansson är välkänd som konstnär men vägen dit var inte spikrak. Det sägs att hon hatade att gå i skola och hon var ingen lysande elev. I sina verk skriver hon inte om skolan och det finns inte heller någon skola i Mumindalen. Tove fick också tillåtelse från sina föräldrar att hoppa av skolan och påbörja sina konststudier i Stockholm vid 16 års ålder. Hon måste ha varit väldigt säker redan som ung på vad hon ville göra i livet och vilket yrke hon ville ha. Medan hon studerade i Sverige var Tove väldigt intresserad av måleri, och hade högsta betyg i dekorationsmåleri.

Efter att ha tagit examen i Stockholm fortsatte Tove sina studier vid Finska Konstföreningens Ritskola i Helsingfors, numera Ateneum. Hon studerade där mellan 1933 och 1936. Hennes långa karriär som konstnär började på 1930-talet och formspråket i de målningarna, med kontrollerad form och färggivning, kom att bli kännetecknande för Toves konst under de följande decennierna. I ett tidigt skede i karriären gjorde hon bland annat stora, över två och en halv meter långa, målningar men också små akvareller, porträtt och självporträtt. Jansson gjorde också dekorativa målningar och glasetsningar på olika håll i landet: till daghem, restauranger, skolor och matsalen i Helsingfors stadshus. I slutet av 1930-talet studerade hon också i Frankrike och tillbringade många år i Paris konstkretsar. Hon reste runt i Europa strax före utbrottet av vinterkriget. Framtiden såg ljus ut och hon fick erkännande och utmärkelser.

Hennes konst var ställningstagande och hon var både djärv och orädd när hon utmanade den rådande officiella krigstida politiken. Hon arbetade bland annat för den satiriska tidskriften Garm och hon sågs som ”Finlands obestritt främste skämttecknare” på den tiden. Politiska teckningar, särskilt de som publicerades i Garm, utgjorde en betydande del av hennes konstnärliga produktion. Hon illustrerade också otaliga jul-, dags- och barntidningar och tecknade karikatyrer, bokomslag och illustrationer till olika förlag och tidskrifter. Arbetsgivarna var bl.a. Lucifer, Svenska Pressen, veckotidningen Astra och Hepokatti liksom många andra tidningar som utkom i Finland och Sverige.

Jansson var till sin natur känslig och led mycket av kriget. Hon uppges ha haft en unik förmåga att förlåta och acceptera människor. Hon hade många nära vänner i sitt liv, till exempel sina tidigare partners Sam Vanni, Tapio Tapiovaara, Atos Wirtanen och Vivica Bandler och väninnorna Maya Vanni, Eva Konikoff och Eva Wichman. 1955 tog Toves liv en ny vändning när hon förälskade sig livskamraten Tuulikki Pietilä.

Men tillbaks till mumintrollen. Det är främst de sagofigurerna som gjort Tove känd för den stora allmänheten. Mumintrollens uppkomst är intressant: varför började en begåvad konstnär skriva böcker om mumintroll? Genom dem flydde hon kriget och hårdheten i världen. Tove hittade ett gömställe i Mumindalen, och många av muminfigurerna har som förlaga människor i hennes närhet.

Janssons eller ”Mumins mamma” relation till muminkaraktärerna var samtidigt tveeggad. Till en viss del kände hon att hon var sin skapelses fånge och att allt annat hon gjorde hamnade i dess skugga. Hennes övriga konst blev kanske inte så känd som den kunde ha blivit. Muminindustrin tog mycket av hennes tid och energi, och Jansson har också berättat att hon kunde bli väldigt trött på allt vad mumintroll hette. I Karjalainens Tove Jansson-biografi ges en ingående beskrivning av mumintrollens värld.

Besök vårt bibliotek för att läsa mer om Tove Janssons otroliga liv och konst!