Salla Simukka: Röd som blod

Salla_SimukkaRöd som blod är den första delen i Tammerforsförfattaren Salla Simukkas (f. 1981) trillertrilogi för unga vuxna. Huvudpersonen Lumikki Andersson studerar vid gymnasiet i Tammerfors. Allt börjar med att hon en morgon går in i skolans mörkerrum och iakttar något väldigt konstigt.

Den första boken tar upp teman som organiserad brottslighet, skolmobbning och relationer.  Simukka rör sig hela tiden mellan nutid och det förflutna men läsaren hänger lätt med. Som rollfigur utvecklas och växer Lumikki Anderson boken igenom och kommer nära läsaren. Lumikki är självständig och orädd men samtidigt sårbar och jagad av minnen från det förflutna.

Handlingen utspelar sig i Tammerfors och författaren har fångat stadens känsla och hur invånarna lever där på ett trovärdigt sätt. Boken är emellanåt så verklighetstrogen och humoristisk att läsaren utbrister i skratt.  Simukkas språk är klart och varierat. Även om bokserien är tänkt för unga så har även vuxna läsare utbyte av boken. Boken är spännande fram till sista sidan och lämnar även slutet öppet så att läsaren undrar hur det gick sen…

Översättningsrättigheterna till Salla Simukkas Lumikki-trilogi har sålts till runt 50 länder. Trilogins första del utkom hösten 2014 på spanska (Rojo como la sangre) och i januari 2015 på portugisiska (Vermelho Como o Sangue).