Hjärtans melodier

Toivo KarkiSydämeni sävel- Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa (Mediapinta, 2015) är ett omfattande biografi om det finländska musiker och kompositör Toivo Kärki (1915-1992). Boken är skriven av Toivos son Kallervo Kärki som en del av Toivo Kärjes hundraårsjubileum år 2015.

Toivo Kärki är ett viktigt namn i finländsk musikhistoria. Han komponerade speciellt jazzschlager och hans fingerprint sys i sånger inom en bred nivå av stilarter som foxtrot, tango, schottis, vals och polka. Hans tonsättningar har inspelats i över 1500 låter och han har komponerat musik för femtitals finska filmer.

Den tjocka boken med 1014-sidor ger en översikt till Toivo Kärjes produktion i kronologisk ordning med analyseringar och kommentarer av sånger. Bilderna visar stämningar på bandinspelning samt om kompositör kring sina familjemedlemmar och kollegor, som berättar minnena om den kända kompositören. Litteraturförteckningar och media citat tar fram olika delar av hans levnadslopp.

Den första delen av boken beskriver Kärjes ungdom, början av det professionella livet och krigstider. Andra delen rör sig kring musikens nya vindar och kompositörens anpassning för dem. Till slut tar man upp outgivet material som lyftes fram efter kompositörens avledning.

Förlaget Mediapinta Oy har donerat boken till Institutets bibliotek. Välkommen att passa på biblioteket och lära mer om Toivo Kärki och finsk schlagermusikens historia.

Sydämeni sävel – Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa (2015)
Förlaget: Mediapinta
Författare: Kalervo Kärki
Språk: Suomi