Finlandssvenska kortfilmer på Institutets bibliotek!

Som nyhet på Finlandsinstitutet bibliotek hittas man Finlandssvenskt Filmcentrums tidning, Filmjournalen samt ett film paket av finlandssvenska kortfilmer. Tidningen och film paketet är donerat av Finlandssvensk kulturcentrum.

Finlandssvenskt Filmcentrum fr. arbetar för en aktiv och levande filmkultur på svenska i Finland. Filmcentrum grundades 1989 de arbetar bland annat för att synliggöra den finlandssvenska filmen, verka för ett ökat utbud av svenskspråkig och nordisk film i Finland och utveckla skolbioverksamheten.

Claes Ollsson och Klaus Härö hör till de främsta filmregissörer i Finland. Regissörernas mäktiga kortfilmer behandlar likadana teman och frågor som sina långa filmer. Olssons varumärke är romanfilmatiseringar, som Monica Fagerholms, Underbara kvinnor vid vatten och Lars Sunds Colorado Avenue. Klaus Härös i sin del är känd för sina filmer som Den bästa av mödrar och Post till pastorn Jakob. Hans nya film Fäktaren blev nominerats av Golden Globe.

Claes Olssons filmer är mellan året 1985 och 1997. Med i paketet är bland annat filmer Naru kaulaan, nulikka! / Häng dej, pojkfan! (1985) och Rannekello/Armbandsuret (1988). Den första är baserat på en roman av Elver Diktonius om två pojkar som vrider runt Österbotten med spelar cirkus. Armbandsuret efterbildar Bo Carpelans roman med samma namn.

Klaus Härös kortfilmer är från 1994 till 2005 och beskriver människans sårbarhet. En av filmerna är baserat på Tove Janssons novell och på en andra debuterar Irina Björklund. Med i paketet är filmerna som Tuulen tavoittelua/Jagande efter vind (1994) och Samassa veneessä/Sommartider (2000). Jagande efter vind berättar om en ung man som efter en olycklig kärlek börjar bygga en drake.

Total längd: 4h 22min., ljudspår: svenska, Textning: finska, svenska, engelska.

Det andra dvd-paketet består av finlandssvenska kortfilmer från 1980-, 1990- och 2000-talet. Tretton konstnärer beskriver delar av finlandssvenskt verklighet ur högst personliga perspektiv. Som extra material hittar man direktörernas intervjuer.
Filmerna som presenteras är bland annat: Kärlekens bandvagn, Den lata döden, Goodbye Gibraltar, Ingenjörerna och Ballongresan. T.ex. Esa Illis kortfilm Den lata döden är en fiktiv berättelse och ödesdiger äventyr av en girig affärsman, rättvishet och kärlek.

Total längd: 5h 46min., ljudspår: svenska, Textning: finska, svenska, engelska.

Trevliga filmstunder med finlandssvenska kortfilmer!