Sydämeni sävel

Uutuudet

Toivo KarkiVuosi 2015 oli suomalaisen säveltäjä, muusikko Toivo Kärjen (1915 – 1992) satavuotisjuhlavuosi, jonka kunniaksi hänen poikansa Kalervo Kärki (s. 1945) on kirjoittanut isästään musiikkipainotteisen elämäkerran Sydämeni sävel – Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa (Mediapinta, 2015). Musiikillisessa ympäristössä varttunut Kalervo on syvällisesti perehtynyt vanhempaan suomalaiseen iskelmään ja musiikkilajeihin sen ympärillä.

Säveltämisen ohella Toivo Kärki sovitti muiden sävellyksiä ja opetti iskelmäsanoitusta. Hän sävelsi paljon jazziskelmää ja tyylilajiltaan paljon muun muassa foxtrot, tango, jenkka, valssi, beguine, laulelma, polkka, marssi ja humoreski kappaleita. Toivo Kärjen sävellyksiä on levytetty noin 1500 kappaletta ja hän on säveltänyt musiikin noin 50 suomalaiseen elokuvaan.

Tässä 1014-sivusessa kirjassa tarkastellaan Toivo Kärjen tuotantoa aikajärjestyksessä, kappaleita analysoiden ja kommentoiden.  Teoksessa mainitaan kaikki suomalaisen muusikon äänittämät kappaleet ja monet niistä ovat arvioitu tähdillä yhdestä viiteen. Teoksessa on paljon kuvia levytyksistä sekä Kärjestä itsestään eri muusikoiden, sukulaisten ja työtovereiden kanssa, jotka kertovat muistojaan suomalaisesta säveltäjästä. Kirjallisuus- ja lehtisitaateissa tuodaan esiin hänen eri elämänvaiheitaan. Kirjan lopusta löytyy kappale- ja henkilöhakemisto.

Kirjan alkupuolella eletään Toivo Kärjen nuoruutta, ammattiuran alkua, sotavuosia ja sodanjälkeistä aikaa. Teoksen toinen puoli käsittelee musiikin uusia tuulia ja säveltäjän sopeutumista niihin. Lopuksi käydään läpi Kärjen ennen julkaisematonta tuotantoa, joka nousi esiin hänen kuolemansa jälkeen.

Suomalainen kustantaja Mediapinta Oy:n kirjalahjoituksen ansiosta pääsemme tämän teoksen kautta tutustumaan suomalaisiin iskelmä- ja tangomusiikin klassikoihin ja suureen nimeen. Kun haluat tutustua tarkemmin Toivo Kärjen teoksiin ja suomalaisen iskelmämusiikin historiaan, niin tule lainaamaan Sydämeni sävel – Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa -kirja Instituutin kirjastosta!

Sydämeni sävel – Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa (2015)
Kustantamo: Mediapinta
Kirjoittaja: Kalervo Kärki
Kieli: Suomi