Min Sibelius

Min Sibelius

Som nyhet till vårt bibliotek har vi fått en bok av den internationella känd finländskt kompositör Jean Sibelius. Boken Min Sibelius (2014) blev publicerats som en del av Sibelius 150-års jubileum. Bakom boken står trion av journalist-författare Lasse Lehtinen, huvudsekreteraren för Sibelius- jubileum Anna Krohn och Sibelius dotterson Janne Virkkunen.Sibelius dotterson Janne Virkkunen beskriver av sina minnen av morföräldrar och deras vardag. Han skriver om sitt förhållande med Sibelius musik vilket har varierat genom olika ålder.

I publikationen berättar klassiskmusikprofessionell och andra intresserade om sin relation med Sibelius och hans musik ur olika synvinklar. Tillsammans gäller det 20 skribenten från Finland och utomlands som har samverkat till boken. De finska skribenterna består bland annat av sopran Karita Mattila, pianist Iiro Rantala, och till de utländska skribenterna hör bland annat Storbritannien Sibelius- sällskapens ordförande Edward Clark och forskare av musikhistoria Glenda Dawn Goss.

Förutom den finska versionen har boken översatt till svenska, engelska och tyska. Böckerna publicerades på kompositörens födelsedag den 8 december 2014. Publikationen Minä & Sibelius är publicerat i samband med två kulturhåll, Sibelius födselstads stiftelse och 115 årig bokförlaget Karisto Ab som också donerade boken till Finlandsinstitutets bibliotek.

Välkommen!