Spansk fotograf i Kilpisjärvi

Den prisbelönta spanska fotografen Jon Cazenave kommer att resa till Kilpisjärvi i maj för ett residensprogram vid Helsingfors universitets biologiska station, med stöd av Finlands institutet i Madrid.

Temat för projektet är att utnyttja den biologiska stationen och den omgivande naturen i verken. Målet är att skapa fotografier med hjälp av de naturliga egenskaperna i Kilpisjärvi och utmana konstruktioner av växelverkan mellan människa och natur.

Under vistelsen kommer Cazenave att skapa verk med hjälp av cyanotypi och silke tryck. Tanken är att skapa verk som utmanar representationen av det klassiska fotografiet, med det centrala målet att låta naturen uttrycka sig själv. Årstidernas och förhållandenas variation är kännetecknande för Lapplands klimat och därför försöker man uttrycka fenomen, som smältande isen och det växande ljuset, i verken.

Jon Cazenave har haft flera utställningar runt om i världen och publicerat ett antal fotoböcker, bland annat Galerna (2020), Ama Lur (2015), Herri Ixilean (2010).

En utställning med de verk som skapats under vistelsen i Kilpisjärvi kommer att ta plats på Finlandsinstitutet i Madrid nästa år 2024, med Sandra Maunac som kurator.

4-25 maj 2023
Helsingfors universitet Kilpisjärvi biologiska station