Espanjalainen valokuvaaja Kilpisjärvellä

Palkittu espanjalainen valokuvaaja, Jon Cazenave matkustaa toukokuussa Kilpisjärvelle sijaitsevalle Helsingin yliopiston biologiselle asemalle residenssiohjelmaan Suomen Madridin-instituutin tukemana.

Hankkeen teemana on hyödyntää Kilpisjärven biologista asemaa ja sen ympäröivää luontoa. Tavoitteena on luoda valokuvia Kilpisjärven luonnon ominaisuuksia hyödyntäen, jossa haastetaan rakenteita ihmisen ja luonnon välisestä vuorovaikutuksesta.

Residenssi vierailun aikana Cazenave luo teoksia syonitypian ja silkkipainon menetelmiä hyödyntäen. Ideana on luoda teoksia, jotka haastavat klassisen valokuvataiteen representaatiota, joidenka keskeisenä tavoitteena on antaa luonnon ilmaista itseään. Vuodenaikojen ja olosuhteiden vaihtelevuus ovat lapin ilmastolle olennaisia piirteitä ja siksi nämä ilmiöt kuten jäiden sulaminen ja valon lisääntyminen pyritään tuomaan teoksissa.

Jon Cazenavella on taustallaan lukuisia näyttelyitä eri puolilla maailmaa ja on julkaissut monta valokuvakirjaa, muun muassa Galerna 2020, Ama Lur 2015, Herri Ixilean 2010.

Suomen Madridin-instituutin galleriassa järjestetään Kilpisjärven residenssi vierailun pohjalta luoduista teoksista näyttely ensi vuonna 2024. Näyttelyn tulee kuratoimaan Sandra Maunac.

4–25 toukokuuta 2023
Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologinen asema