Espanjalainen valokuvaaja Kilpisjärvellä

Palkittu espanjalainen valokuvaaja Jon Cazenave matkustaa toukokuussa Kilpisjärvelle sijaitsevalle Helsingin yliopiston biologiselle asemalle residenssiohjelmaan Suomen Madridin-instituutin tukemana.

Hankkeen teemana on hyödyntää Kilpisjärven biologista asemaa ja sen ympäröivää luontoa. Tavoitteena on luoda valokuvia Kilpisjärven luonnon ominaisuuksia hyödyntäen, jossa haastetaan rakenteita ihmisen ja luonnon välisestä vuorovaikutuksesta.

Residenssivierailun aikana Cazenave luo teoksia syonitypian ja silkkipainon menetelmiä hyödyntäen. Ideana on luoda teoksia, jotka haastavat klassisen valokuvataiteen representaatiota, joiden keskeisenä tavoitteena on antaa luonnon ilmaista itseään. Vuodenaikojen ja olosuhteiden vaihtelevuus ovat lapin ilmastolle olennaisia piirteitä, ja siksi nämä ilmiöt, kuten jäiden sulaminen ja valon lisääntyminen pyritään tuomaan teoksissa esiin.

Jon Cazenavella on taustallaan lukuisia näyttelyitä eri puolilla maailmaa, ja hän on julkaissut monta valokuvakirjaa, muun muassa Galerna (2020), Ama Lur (2015), Herri Ixilean (2010).

Suomen Madridin-instituutin galleriassa järjestetään Kilpisjärven residenssivierailun pohjalta luoduista teoksista näyttely vuonna 2024. Näyttelyn tulee kuratoimaan Sandra Maunac.

4.–25.5.2023
Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologinen asema