ARGENTINA – Saurofonia i Buenos Aires

Yrjana Sauros copy Henri Lassander
Foto: Henri Lassander

Performansartist, musiker och författaren Yrjänä Sauros är på en turné i Buenos Aires under mars 2016. Han uppträder på tre olika tangomilonga med sin egen spanskt poesi, kompositioner, argentinskt och finskt tango.
Han ackompanjerar sig med saurofonin, gitarr och ett kromatiskt munspel. Dessutom uppträder han på gatorna med lokala musiker.

Turnés stöds av Finlandsinstitutet i Madrid. Under sin resa kommer Yrjänä Sauros att träffa lokala artister för att skapa nya kulturfält mellan experimentella finska och argentinska tango. Turnén dokumenteras av Art Lab Production och dokument filmen kommer att visas på olika festivaler och Yle Areena.

Saufori är ett instrument som Yrjänä Sauros själv har kommit på. Det handlar om ett stråkinstrument som består av pianotråd, toning och mikrofon. Tråden är nästan osynligt och fästas med två punkter i väggen till marken både ute och inne, spelandet av instrumentet ser mystiskt ut.

Instrumenten väcker intresse och genom att testa instrumentet på Yrjänä Sauros uppträdande har många hittat sin egen röst och kreativitet. Sauros med sin saufori har uppträdet bland annat i New York, runt Cuba, Benin, Moskva, Sant Petersburg, och i Norden.

Tidtabellen:

14.3.2016
Ex CCDTyE Olimpo
Ramón Falcón 4250 (CABA)

17.3.2016
Milonga Garufa
Campichuelo 472 (CABA)

18.3.2016
Cena ­ Show
Lugar a Confirmar (CABA)

19.3.2016
Zona Tango
Venezuela 2943 (CABA)
Asociación Genovesa

5.4.2016
Ventanita de Arrabal
Rivadavia 3832 (CABA)

15.4.2016
Bar Viejo Buzón
Neuquén 1100 esquina Espinosa (CABA)