ARGENTINA – kuratorn på ett besök i Finland

BIM Golder DenegriArgentinska kuratorn Gabriela Golder och Andrés Denegri besöker Helsingfors och Tammerfors mellan den 7 och 13:e mars inbjudna av Finlandsinstitut i Madrid.  Golder och Denegri är direktörer av Bienal de la Imagen en Movimiento -biennal (BIM), universitetslärare och audiovisuell konstnärer. BIM är en biennal i Buenos Aires tillägnad experimentell film och videokonst. Finlandsinstitutet i Madrid har samarbetat med Bim redan för flera år. Besöket av Golder och Denegri förverkligas i samband med Av-arkki, Frame och Tammerfors filmfestivalen.

På måndag den 7 mars håller kuratorn en The history of the experimental video and movie in Argentina– föreläsning på bildkonstakademin. Förutom kommer de att berätta om sitt arbete på bildkonstakademins artist lecture series-evenemanget.  På onsdag den 9:e deltar Golder och Denegri uppvisningen av VER på galleriet Sinne. VER består av latinamerikanska kortfilmer och video belönad av Norberto Griffa Prize for Latin American Audiovisual Creation – priset som tilldelas av Bienal de la Imagen en Movimiento. Under sitt besök i Helsingfors träffar kuratorn även antal finskakonstnärer och besöker Kiasma, Av-arkki och Frame.

Från huvudstaden fortsätter vägen till Tammerfors där filmfestivalen pågår. På festivalen deltar Golder och Denegri, tillsammans med Vesa Vehviläinen, Jan Ijäs och Jukka-Pekka Laakso, diskussionen What Should Art Tell och träffar flera konstnärer.