ARGENTIINA – Saurofoniaa Buenos Airesissa

madridfi
Yrjana Sauros copy Henri Lassander
Kuva: Henri Lassander

Helsinkiläinen performanssitaiteilija, muusikko ja kirjailija Yrjänä Sauros on esiintymismatkalla Buenos Airesissa maaliskuussa 2016. Yrjänä Sauros esittää Buenos Airesissa kolmessa tango-milongassa omia espanjankielisiä runojaan, sävellyksiään sekä argentiinalaisia ja suomalaisia tangoja, säestäen itseään saurofonilla, kitaralla ja kromaattisella huuliharpulla. Milonga-konserttien lisäksi hän esiintyy kadulla soolona, sekä paikallisten muusikoiden säestämänä.

Esiintymismatkaa tukee Suomen Madridin-instituutti. Yrjänä Sauros tapaa matkallaan paikallisia taiteilijoita luoden uutta kulttuurikenttää suomalaisen ja argentiinalaisen kokeellisen tangon rajapinnoilla. Art Lab Productions tekee esiintymismatkasta dokumenttielokuvan, joka tullaan näkemään eri festivaaleilla ja Yle Areenassa.

Saurofoni on Yrjänä Sauroksen kehittämä soitin, joka koostuu pianolangasta, virityskoneistosta ja mikrofonista. Saurofonilla soitetaan tilaa ja sen voi kiinnittää mihin vaan kahden pisteen väliseen vapaaseen tilaan ulkona (seinästä maahan, puusta maahan) tai rakennuksen sisällä. Kieli on miltei näkymätön, jolloin saurofonin soittaminen näyttää mystiseltä, se on kuin tanssia omien ajatusten kanssa.

Useat ihmiset ovat tutustuneet ja kokeilleet Yrjänä Sauroksen esityksissä saurofonia. He ovat löytäneet siitä oman äänensä ja luovuuden, vaikka eivät olisi olleet lainkaan muusikoita. Yrjänä Sauros on esiintynyt saurofonin kanssa useassa eri maassa ja kaupungissa esim. New York, Kuuba (Havanna, Cienfuegos, Santiago de Cuba, Camaquey), Benin, Moskova, Pietari, Reykjavik, Ruotsi, Norja ja Suomi.

Kiertueaikataulu:

14.3.2016
Ex CCDTyE Olimpo
Ramón Falcón 4250 (CABA)

17.3.2016
Milonga Garufa
Campichuelo 472 (CABA)

18.3.2016
Cena ­ Show
Lugar a Confirmar (CABA)

19.3.2016
Zona Tango
Venezuela 2943 (CABA)
Asociación Genovesa

5.4.2016
Ventanita de Arrabal
Rivadavia 3832 (CABA)

15.4.2016
Bar Viejo Buzón
Neuquén 1100 esquina Espinosa (CABA)