Salla Simukka: Punainen kuin veri

Salla_SimukkaPunainen kuin veri aloittaa tamperelaisen nuortenkirjailijan Salla Simukan (s. 1981) vauhdikkaan trilleritrilogian, jonka avainhenkilönä toimii – niin ikään tamperelainen – Lumikki Andersson. Topakka lukiolainen astuu koulunsa pimiöön vääränä aamuna, näkee jotakin perin kummallista, ja soppa on valmis.

Avausteoksessa käsitellään sopusoinnussa monenlaisia teemoja, kuten järjestäytynyttä rikollisuutta, koulukiusaamista ja ihmissuhteita. Simukka kuljettaa jouhevasti kahta eri maailmaa – mennyttä ja nykyistä – tarinan läpi muodostaen eheän, todenmakuisen kokonaisuuden, johon ulkopuolisen on helppo hypätä mukaan. Lumikki Anderssonin hahmo kasvaa, kehittyy ja aukeaa kertomuksen mukana, tullen hyvin lähelle lukijaa. Lumikki on yhtäaikaisesti itsenäinen ja peloton, toisaalta haavoittuva ja muistojensa riivaama päähenkilö, johon on helppo samaistua.

Teoksen tapahtumat sijoittuvat Tampereelle, ja kirjailija on onnistunut vangitsemaan tekstiinsä monia osuvia huomiota kaupungin tavasta olla ja elää; siitä, miten ja millaiset ihmiset siellä aikaansa viettävät. Kerronta on ajoittain niin terävää ja totuudenmukaista, humorististakin, että lukija tyrskähtelee ääneen. Simukan tapa käyttää kieltä on tarkkaa ja sujuvaa, ja vaikka sarja on ensisijaisesti suunnattu nuorille lukijoille, ei kerronta karkota aikuisempaakaan lukijaa pois. Tarina pitää hyvin otteessaan viimeiselle sivulle asti, jättäen samalla sopivasti asioita avoimeksi ja saaden lukijan pohtimaan, mitä Lumikille seuraavaksi tapahtuu…

Salla Simukan Lumikki-trilogian käännösoikeudet on myyty lähes 50 maahan. Sarjan ensimmäinen osa Rojo como la sangre ilmestyi espanjaksi syksyllä 2014 ja portugaliksi (Vermelho Como o Sangue) tammikuussa 2015.