dos mujeres jóvenes

Harjoittelijan päiväkirjasta – Marjut Sahlberg (osa 2)

Resistiré, para seguir viviendo
Soportaré los golpes y jamás me rendiré
Y aunque los sueños se me rompan en pedazos
Resistiré, resistiré.

(suom. ”Selviydyn ja jatkan elämää
Kestän iskut, enkä luovuta koskaan
Ja vaikka unelmani pirstoutuisivat
Selviydyn, selviydyn”)

Espanjalaisen Dúo Dinámicon yli 30 vuoden takainen hitti, jonka espanjalaiset nykymuusikot ovat päivittäneet tähän kevääseen, raikuu jo kuudetta viikkoa sisäpihamme parvekkeilta joka ilta klo 20. Ihmiset kerääntyvät avonaisten ikkunoidensa ääreen taputtamaan ja huutamaan bravó-huutoja terveydenhuoltohenkilökunnalle, innokkaimmat jo ennen kahdeksaa. Covid-19-pandemia on saanut jo ennestään kollektiivisesta kulttuuristaan tunnetut espanjalaiset luomaan uudenlaisia yhteisöllisiä rutiineja.

Toimistolta sängyn pohjalle ja sieltä etätyöhön
Neljä kuukautta harjoittelua Suomen Madridin-instituutissa oli jo takana, kun Espanjaan maaliskuun puolivälissä julistettiin kansallinen poikkeustila. Se asetettiin alun perin kahdeksi viikoksi. Se tarkoitti etätöihin siirtymistä, ulkonaliikkumiskieltoa ja vain välttämätöntä asiointia esimerkiksi ruokakaupoissa ja apteekeissa.

Omat vaikeutensa karanteenin alkuun toi sitkeä nielutulehdus, jonka lääkäri oli minulla todennut samalla viikolla ennen poikkeustilan julistamista ja passittanut A-vitamiinien ja ibuprofeenin voimalla töihin. Työviikon jälkeen oireet alkoivat pahentua ja viittasivat vahvasti koronavirukseen. Ensimmäinen etätyöviikko kului lopulta sängyn pohjalla kuumeen ja pohjattoman väsymyksen vuoksi. Työkaverit kyselivät vointiani päivittäin ja Espanjaan avatusta valtakunnallisesta koronatiedustelunumerosta sain toimintaohjeita. Oireeni olivat lopulta varmasti lievimmästä päästä ja viikon lepäiltyäni pääsin vihdoin aloittamaan etätyöt.

Pandemian seurauksena solidaarisuus on lisääntynyt Espanjassa koko maan laajuisesti. Avuliaat naapurit ovat jättäneet puhelinnumeroitaan rappukäytävien seinille tarjotakseen apuaan kaupassa ja apteekissa käymiseen. Joissain taloyhtiöissä naapurit ovat tarjoutuneet siivoamaan pitkää päivää tekevien sairaanhoitajien asuntoja. Aurinkoisina päivinä naapureideni hilpeä puheensorina kantautuu avoimista ikkunoista sisään, kun he osallistuvat keskusteluun kukin omilta parvekkeiltaan tai ikkunoistaan toisilleen huudellen – aina iloisen naurunremakan säestämänä. Espanjalaiset osaavat nähdä asioissa aina myös positiivisen puolen.

Uudessa tilanteessa – vaikutukset instituutin toimintaan
Miten tämä kaikki on vaikuttanut instituutin toimintaan ja kulttuuriassistentin työnkuvaan? Monin tavoin, mutta työt eivät ole vähentyneet. Työnkuva on jossain määrin muuttunut, sillä ennen etätyöhön siirtymistä vastuualuettani olivat erityisesti projektinhallinnan eri vaiheisiin liittyvät tehtävät yhdessä muiden työntekijöiden kanssa. Poikkeusolojen vuoksi olemme joutuneet muokkaamaan kevääksi suunniteltuja tapahtumia, siirtämään niitä myöhempään ajankohtaan ja miettimään niiden perumista. Näin ollen tapahtumajärjestelyt on monilta osin jouduttu laittamaan jäihin.

Pidimme kuitenkin alusta asti tärkeänä, että yleisö voisi nauttia taiteesta ja kulttuurista myös kotoa käsin, joten aloimme suunnitella uudenlaista verkkosisältöä somekanaviimme ja nettisivuillemme. Siitä esimerkkinä nämä harjoittelijoiden päiväkirjat. Työni painopiste on muuttunut tapahtumajärjestämisestä muun muassa kirjoitus- ja käännöstöihin. Erityisesti pidin erään videopuheluhaastattelun tekemisestä, jonka pääsette pian lukemaan täältä Entre Culturas -osiosta.

Etätyön edut ja haasteet
Olen erittäin tyytyväinen, että harjoittelu on voinut jatkua Espanjaan julistetusta poikkeustilasta ja ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta. Etätyöhön siirtymisessä on ollut omat haasteensa, mutta myös positiivisia puolia. Yhtäältä se mahdollistaa työn tekemisen keskeytyksettä ja tarjoaa siten ajoittain hektistä avotoimistoympäristöä paremmat edellytykset syventyä keskittymistä vaativaan kirjoitus- ja käännöstyöhön. Toisaalta juuri keskeytykset toivat kaivattua vaihtelua työhön. Lyhyiden kahvi- ja venyttelytaukojen pitäminen unohtuu helposti yksin töitä tehdessä. Ne parantavat keskittymistä, samoin kuin työn tekeminen seisaaltaan. Tässä tilanteessa on muistettava olla armollinen itselleen. On ymmärrettävää, että poikkeustilan vuoksi ja yksin työskennellessä ajatus voi välillä työpäivän aikana lähteä harhailemaan.

Etätyössä noudatamme instituutin työaikaa klo 10–18. Kotona työskennellessä työ- ja vapaa-aika kuitenkin sekoittuvat helpommin. Välillä flow-tilan saavuttaa vasta työajan viime minuuteilla, joten töitä tulee silloin tällöin jatkettua myöhempään kuin oli tarkoitus. Nyttemmin olen pyrkinyt olemaan täsmällisempi ja sulkemaan koneen työaikamme päättyessä. Toisinaan parhaat ideat syntyvät kuitenkin työajan ulkopuolella, joten mielestäni ne kannattaa kirjata ylös silloin.

Paras asia etätyössä on ehdottomasti ajan säästyminen, sillä työmatka on lyhentynyt kahdesta kilometristä kahteen metriin. Joku saattaa ihmetellä, mihin kaiken aikansa neljän seinän sisällä viettävä ihminen tarvitsee lisää aikaa, mutta – uskokaa tai älkää – kyllä tekemistä riittää myös vapaa-ajalla!

Vaikeuksista vahvuuksiksi
Ennakoimaton tilanne on vaatinut joustavuutta ja sopeutumiskykyä. Tähän aikaan liittyvä epävarmuus ja tietämättömyys tulevasta ovat kasvattaneet paineensietokykyä, kehittäneet mielenhallintaa ja pakottaneet elämään nykyhetkessä. Aivan mutkatonta sen opettelu ei ole ollut, sillä vaikka suunnitelmat voivat aina peruuntua, nyt niiden toteutumisesta ei ole juuri takeita. Samaan aikaan koen carpe diem -mentaliteetin vaalimisen helpottavana: riittää että keskityn siihen, mitä kullakin hetkellä teen. Niin kuin vastoinkäymiset yleensä, uskon että tämä kääntyy lopulta vahvuudeksi ja näistä ominaisuuksista on hyötyä niin työssä kuin elämässä yleensä.

Taide ja kulttuuri tuovat vaihtelua keskenään samankaltaisiin päiviin myös työn ulkopuolella. Parhaassa tapauksessa esimerkiksi maalausten katselemiseen voi uppoutua aivan samalla tavalla virtuaalisessa ympäristössä kuin tosielämässäkin ja unohtaa hetkeksi kaiken muun. Tosielämän iltojani ja viikonloppujani sen sijaan piristää galicialaisen kämppikseni seura (kuva), sillä hänen kanssaan kenelläkään ei käy aika pitkäksi. Muut top 5 -vapaa-ajanviettotapani voitte lukea alta.

Etäterveisin
Marjut

TOP 5 puuhat etätyön jälkeen
1. Videopuhelut
2. Musiikin kuuntelu (erityisesti Beben tuotanto!)
3. Mercado Central -tv-sarja
4. Piirtäminen
5. Meditointi

Lue ensimmäinen osa.

Tämä kirjoitus on osa Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttiverkoston harkkaripäiväkirjat-sarjaa. Sarjan muiden instituuttien osat löydät täältä.
Ateena
Beirut
Berliini
Bryssel
Lontoo
Madrid
Oslo
Roma
Tukholma