Pauliina Ståhlberg

Pauliina Ståhlberg till direktör för Finlandsinstitutet i Madrid 1.1.2021

NYHETER

Pauliina Ståhlberg, M.A har valts till direktör för Finlandsinstitutet i Madrid från den 1.1.2021.

Ståhlberg har haft en lång karriär som kulturledare samt som regissör, ​​producent och journalist inom medieindustrin, särskilt inom Yles kultur- och aktualitetsprogram. Under 2015–2018 var hon direktör för Finlandsinstitutet i London och ordförande för Europeiska unionens kulturinstitut i London. Hon har också jobbat som chef för samhälleliga relationer på konstmuseet Ateneum samt med många utländska medier. För närvarande ansvarar Ståhlberg för att producera brottsserien Karppi och att utveckla nya internationella koncept på Dionysos Films.

”Pauliina Ståhlberg är en erfaren direktör som är väl bekant med kulturinstitutens område. Dessutom känner hon till den operativa miljön på den iberiska halvön och Latinamerika, säger Juha Korppi-Tommola, styrelseordförande för Iberisk-amerikanska stiftelsen.

Ståhlberg har bott till exempel i Portugal och Latinamerika och jobbat i dessa länder särskilt i Kuba och Mexiko.

”Det är riktigt fint att komma in i den finska kulturexporten igen,” gläder Ståhlberg. “Finlandsinstitutet i Madrid har gjort imponerande arbete under de senaste åren, särskilt inom samtida konst och design, och jag vill fortsätta att internationalisera nya konstnärer och talanger, som kommer att stödja både Finlands kännedom och ekonomisk utveckling.”

Finlandsinstitutet i Madrid täcker hela den spansk- och portugisktalande världen som omfattar cirka 700 miljoner människor, särskilt Pyrenéerna och Latinamerika. Institutets syfte är att göra den finska kulturen känd och att främja samverkan mellan Finland och länderna inom verksamhetsområdet inom konst, kultur, vetenskap och ekonomi.

Mandatperioden är tre år och kontraktet kan förlängas. Fram till slutet av 2020 kommer Sarri Vuorisalo-Tiitinen, FD, att fortsätta som institutets direktör.