Minä & Sibelius

Uutuudet
Minä ja Sibelius

Kirjastoomme on saapunut kirjauutuus, joka on kirjoitettu kansainvälisesti tunnetusta suomalaisesta säveltäjästä, Jean Sibeliuksesta (1865-1957). Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on ilmestynyt teos Minä & Sibelius (2014). Kirjan on toimittanut kolmikko; toimittaja-kirjailija Lasse Lehtinen, juhlavuoden pääsihteeri Anna Krohn ja Sibeliuksen tyttärenpoika Janne Virkkunen, joka kirjoittaa kirjassa omista muistoistaan liittyen isoisäänsä.

Tähän julkaisuun on kirjoittanut kaikkiaan 20 kirjoittajaa Suomesta ja ulkomailta. Suomalaisten kirjoittajien joukosta löytyvät muun muassa sopraano Karita Mattila (s. 1960), pianisti Iiro Rantala (s. 1970) ja ulkomaalaisten kirjoittajien joukosta löytyvät mm. Ison-Britannian Sibelius-seuran puheenjohtaja Edward Clark ja musiikinhistorian tutkija Glenda Dawn Goss.

Maailman parhaimpiin laulajiin lukeutuvalle Karita Mattilalle Sibeliuksen sävellyksien tulkinta on aiheuttanut päänvaivaa, koska ne ovat täynnä erotiikkaa ja kaksoismerkityksiä. Kirjassa laulaja kertoo kokemuksistaan, jotka liittyvät Sibeliuksen kappaleiden esittämiseen, peilaten Sibeliuksen teosten esittämistä ahiditaviin ja palkitseviin hetkiin.

Iiro Rantalalle Suomi ja Sibelius ovat synonyymi. Hänestä Sibelius loi suomalaisen soundin, jossa kuuluvat suomalainen sisu, itsenäistymistaistelu, kansan melankolinen luonne ja pessimismin kaikki sävyt. Kirjassa Rantala pohtii Sibeliuksen mahdollisia luonteenpiirteitä, sota-ajan vaikutusta ja perheen merkitystä.

Suomenkielisen painoksen rinnalla teoksesta on julkaistu myös ruotsin-, englannin- ja saksankieliset painokset, jotka julkaistiin säveltäjän syntymäpäivänä 8. joulukuuta 2014. Tämä julkaisu on kahden hämeenlinnalaisen kulttuuritahon yhteistyön tulos, Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön ja 115-vuotias kirjankustantaja Karisto Oy:n, joista jälkimmäinen myös lahjoitti Minä & Sibelius -kirjan Suomen Madridin-instituutin kirjastoon.

Jos haluat tietää enemmän Jean Sibeliuksen elämästä, tule vierailulle kirjastoomme.

Tervetuloa!