Portada libro de Arto Paasilinna

Kollektivt självmord

Kollektivt självmord av Arto Paasilinna publicerades i 1990 som har blivit populär runt om i världen. Arbetet av denna humorist älskas av alla finländare och denna roman handlar om nordiska människornas smärtpunkt på ett sätt som gör att verket är aktuellt även efter att 30 år har passerats sedan romanen publicerades.

Historien om den kollektiva självmorden börjar när en affärsman Onni Rellonen som har haft många sked i olika soppar och konkurskriser och överste Hermanni Kemppainen som är trött på sitt liv, hamnar i samma avlägsna ladugård på midsommarmorgonen – båda med självmord i åtanken. Så börjar äventyret som samlar ihop finländare i olika åldrar och i olika faser i livet i en och samma buss. Alla förenas av önskan att avsluta sitt liv. På vägen över Europa får denna grupp av desperata människor uppleva en ny typ av gemenskap och inse att kanske döden inte är det viktigaste i livet trots allt.

Trots sitt mörka tema är Kollektivt självmord en underhållande, rörande och tankeväckande verk. Romanen som skickligt beskriver det finska tankesättet får sina läsare att både gråta och skratta med sitt mjuka ton och lämnar efter känslan av att livet är värt att leva i slutändan.

Kollektivt självmord finns översatt på spanska i institutets bibliotek. Välkommen att besöka oss och låna boken när våra dörrar öppnas på nytt!

Podcast