Kim Simonssons mossfigurer ställs ut i institutets galleri

Den prisbelönta och internationellt kända finska keramikkonstnären Kim Simonssons (f. 1974) utställning Moss People öppnas i Finlandsinstitutet i Madrids galleri tisdagen den 5 mars 2024. Utställningen består av Kim Simonssons keramik, människoliknande figurer iklädd grönt nylonfiber.

Kim Simonssons verk drar inspiration ur den nordiska sagoberättartraditionen. I dem förenas den klassiska marmorskulpturen med videospel, populärkultur och japansk manga. Simonsson skapar en framtidsvärld där skogen är befolkad av gröna, mossbeklädda figurer. Figurerna, som är lika stora som barn, förmedlar en känsla av att det när som helst kan ske något oväntat.

I Madrid har Kim Simonssons verk under tidigare år ställts ut i Galerie Forsbloms avdelning under den internationella ansedda konstmässan ARCO. Den kommande utställningen i institutet är Simonssons första egna utställning i Madrid.

Kim Simonsson utexaminerades från Konstindustriella högskolan år 2000 och år 2004 valdes han till årets unga konstnär. Efter det har Simonssons skulpturer visats i muséer i Finland och utomlands och de har genererat stor populäritet runtom i världen. Simonssons verk finns numera i flera muséers samlingar både i Finland och i andra länder, t.ex. i Kiasma, Victoria and Albert -muséet och Esbos moderna konstmuseum EMMA.

Simonssons utställning i Madrid görs i samarbete mellan Galerie Forsblom och Finlandsinstitutet i Madrid. Verken är utställda tills den 19 april 2024.

Moss People
Kim Simonsson
6.3–19.4.2024
Utställningens vernissage den 5.3.2024 kl. 19.30–21.00. Konstnären är på plats.
Tisdagar till fredagar kl. 10–19 och lördagarna 9.3 och 13.4 kl. 10–14.
Instituto Iberoamericano de Finlandia
Calle de San Agustín, 7, bajo izq., 28014 Madrid

Intervju
Video