Kesälukemista

Uutuudet

Elokuu on parasta aikaa lukea tai kuunnella musiikkia. Tässä kirjastomme kuukauden uutuudet loman viettoon.

Kohua herättävä teatterinäytelmä
Hana Worthenin väitöskirja Playing ”Nordic”: The Women of Niskavuori, Agri/Culture, and Imaging Finland on the Third Reich Stage on mielenkiintoinen kuvaus Kolmannen valtakunnan ajan Saksasta ja siitä, miten siellä suhtauduttiin suomalaisvirolaisen kirjailijan Hella Wuolijoen näytelmään.

Wuolijoen teatterinäytelmää ”Niskavuoren naiset” esitettiin Kolmannessa valtakunnassa siitä huolimatta, että näytelmän kautta Wuolijoki toi esiin mielipiteitään ja kritisoi aikansa oloja sekä naisen asemaa. On huomionarvoista, että näytelmä läpäisi sensuurin ja sitä esitettiin Saksassa monta kertaa tuohon aikaan. Tämä seikka on lähtökohta Wothenin väitöskirjalle, jossa hän tutkii ja selittää ”Niskavuoren naiset” – näytelmän yhteyksiä Kolmannen valtakunnan aikaiseen ideologiaan.

Rautavaara: Auringon talo
Toinen kirjaston uutuus on suomalaisen taidemusiikin helmiin kuuluva teos Auringon talo. Mainion Einojuhani Rautavaran ooppera kertoo orvoiksi jääneiden kaksosten selviytymistarinan 1900-luvun alussa.

Juha – elokuvan soundtrack
Hyviä uutisia Aki Kaurismäki-faneille! Instituutin elokuun uutuuksiin kuuluu Juha- elokuvan soundtrack. Voit palata Kati Outisen, Sakari Kuosmasen ja André Wilmsin tähdittämän mykkäelokuvan tunnelmiin 20 eri laulun säestyksellä.
Soundtrackin laulut on säveltänyt useiden Kaurismäki-elokuvien musiikista vastannut suomalainen säveltäjä Anssi Tikanmäki.

Tervetuloa instituutin kirjastoon!

Valikko